Ga naar hoofdinhoud
Japan-Japanese-yagura-dokei-lantern-striking-alarm-calendar-antique-stand-antique--clock-

Kijk hoe de klok wisselt van balans.

Een fraaie Japanse gegraveerd messing ‘Yagura Dokei’ lantaarnklok, circa 1873

Omschrijving

De wijzerplaat

De 6-cm draaiende cijferring bestaat uit gegraveerde verzilverde plaatjes met de tekens van de toki. Tussen ieder toki is er een ongegraveerd plaatje voor de ‘halve toki’. Een gegraveerde verzilverde ring aan de binnenrand heeft Arabische cijfers. Deze Westerse invloed duidt naar ons inzicht op een ontstaansdatum van deze klok rond 1873, het jaar dat Japan de temporale tijd losliet en overging op de equinale tijd. In vijf toki is er een gat waarin een schroef gedraaid kan worden die de wekker uitligt. De cijferring draait langs een vast ajour gezaagde geblauwd stalen wijzer. De cijferring is geplaatst in een zeer fraai gegraveerde messing wijzerplaat die versier is met chrysanten. Onder de cijferring zin er twee vensters voor de kalender.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee gewichten en heeft een gangduur van vijftien uur. Het uurwerk wordt gereguleerd door twee wisselende wagen in combinatie met spillegang. Twee maal per etmaal gaat het uurwerk over van de ene waag naar de andere tijdens het slaan. De klok slaat d.m.v. een sluitschijf, de hele en halve toki op een bel. De klok heeft een wekker aangedreven door een veerton met vaste opwinding aan de achterzijde van de kast.

De kast

De messing kast is aan alle zijden vergelijkbaar versierd met fraai gegraveerde chrysanten en heeft gedraaide pilaren op iedere hoek. De klok heeft sierknoppen boven op de hoeken en wordt bekroond door een bel op een fraai gedraaide belsteun. Het geheel is geplaatste op een fraai gestoken oderstel dat versierd is met loofwerk en gedragen wordt door pseudo ‘boomstammen’ die staan op een vierkante voet.

Afmetingen

(Hoogte) 63 cm (Breedte) 25 cm (Diepte) 24.5 cm
(Hoogte) 24.8 in (Breedte) 9.8 in (Diepte) 9.6 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top