Ga naar hoofdinhoud
French-Empire-ormolu-gilt-patinated-bronze-sculptural-urn-mantel-clock-pendule-putto-angels-

Een Frans Empire verguld en gepatineerd bronzen vaaspendule met putti, circa 1800

Omschrijving

Vaaspendule

Tijdens de regeerperiodes van zowel Lodewijk XVI als Napoleon Bonaparte was er veel waardering voor de kunst van de Grieken en Romeinen uit de oudheid. Eén van de belangrijkste bronnen van kunst uit de klassieke oudheid waren de keramieke voorwerpen die onder andere bij opgravingen waren gevonden. We moeten hierbij denken aan amfora, kraters etc. Hierdoor werden deze vaas-vormen typisch voor het classicisme net als bijvoorbeeld zuilen en guirlandes. Voor ontwerpers van pendules was het een geliefde vorm en er zijn dan ook verscillende types vaaspendule bekend. Deze klok wijkt wat af van de meeste vaaspendules omdat hier de vaas wordt gedragen door twee putti.

Vuurverguld brons

Het uurwerk is geplaatst in de vaasvorm die gemaakt is van gepatineerd brons en afgezet met vuurverguld bronzen koordvormige monturen. De vaas wordt op een geplooide draperie gedragen door twee vuurverguld bronzen putti. Ze staan op een ovale basement waarop aan de voorzijde eeen hoogreliëf is aangebracht waarop andere putti te zien zijn die zich bezig houden met tuinieren. Het geheel staat op vier taps toelopende poten.

Het uurwerk

Het typische Franse uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ten minste acht dagen. Dit betekent dat de klok eens per week opgedraaid moet worden. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger die hangt aan een touwtje. De klok slaat de hele- en halve uren op een bel door middel van een sluischijf.

De wijzerplaat

De 8.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gemerkt à Paris. De fraai gegraveerde en ajour gezaagde wijzers zijn gemaakt van verguld messing.

Afmetingen

(Hoogte) 31 cm (Breedte) 28 cm (Diepte) 11 cm
(Hoogte) 12.2 in (Breedte) 11 in (Diepte) 4.3 in

Prijs

€ 9.500

Signatuur

à Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top