Skip to content
French-Swiss-rosewood-marquetry-striking-repeating-alarm-capucine-antique-travel-clock-

Een Frans Zwitserse palissander marquetterie Capucine reisklok, circa 1840.

Omschrijving

Capucine

Een Capucine is een type reisklok. Het is oorspronkelijk de tegenhanger van de luxe, vaak met vergulde kasten uitgevoerde, pendule d’officier. De naam Capucine zou verwijzen naar de Capucijner monniken die een erg sober leven leidden. De wat sobere uitvoering zou een verklaring voor de naam kunnen zijn. Ook wordt wel geopperd dat de naam slaat op overeenkomst tussen de bel die boven op de klok staat en kappen van de Capucijner monnikspijen. In het Oosten van Frankrijk en in de grensstreek met Zwitserland ontstond er een productie van deze klokken. De meeste klokken van dit type zijn uitgevoerd met messing kasten. Deze klok met de met marquetterie ingelegde palissander kast stamt uit het tweede kwart van de 19e eeuw. Met de decoratieve chique kast zou de klok ook aantrekkelijk zijn geweest voor de potentiële klant die een klok zocht voor in het interieur.

Guilloche gravering

De 8.5-cm doorsnee verzilverde wijzerplaat met Romeinse cijfers heeft een verdiept centrum dat guilloche gegraveerd is. De wijzerplaat heeft een decoratieve lunet. De Breguet wijzers en de wekkerinstelling zijn gemaakt van geblauwd staal.

Morbier slagwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ten minste acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger aan een touwtje dat versteld kan worden door een draaiknop. De klok slaat de hele- en halve uren op een bel d.m.v. zaagslagwerk. Als de klok op de hele uren heeft geslagen herhaalt de klok dit na een ongeveer een minuut. Dit noemt men ook wel Morbier slagwerk. Het nut zit ‘m in het feit dat als een klok gaat slaan men zich dat vaak te laat realiseert en vergeet te tellen. Bij de tweede keer is men wel alert om het aantal slagen te tellen. De meeste Comtoise klokken doen dit ook. De klok heeft ook een wekkermechanism met trekopwinding. Met de functies van slagwerk en wekkerwerk was deze Capucine een klok die paste in zowel de huis- als slaapkamer.

Marquetterie

De kast van de klok is gemaakt van palissander ingelegd met biesjes en floraal marquetterie van lichter vruchtenhout. Het geheel is bekroond door een bel met gegoten messing handvat. Op de hoeken zijn gegoten messing sierknoppen. Aan de achter- en zijkanten zijn deurtjes die toegang geven tot het uurwerk. De geprofileerde plint is geplaatst op platte ronde poten.

Afmetingen

(Hoogte) 30 cm (handvat omhoog) (Breedte) 14.5 cm (Diepte) 9.5 cm
(Hoogte) 11.8 in (Breedte) 5.7 in (Diepte) 3.7 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top