Ga naar hoofdinhoud
French-Empire-gilt-patinated-bronze-striking-au-borne-arched-griffins-mercury-antique-mantel-clock

Een Franse Empire gepatineerd en verguld bronzen pendule ‘au borne’, circa 1806.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 8.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en fraaie geblauwd stalen wijzers. De wijzerplaat is gevat in een fijn geciseleerde vergulde bronzen lunet.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger die is opgehangen aan een zijden draad. De klok slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf. De veren zijn gedateerd 1806.

De kast

De term ‘borne’ slaat op de geronde bovenkant van de gepatineerd bronzen kast. Deze heeft aan de voorzijde een liervormig ornament met krullende bladeren. Hiernaast staan platte pilasters waarop gepatineerde pijlen zijn aangebracht en die boven verbonden worden laurierbladeren met een rozet. Aan beide zijkanten van het gepatineerde gedeelte is een Mercuriusstaf. Op de brede vergulde plint flankeren twee griffioenen een klassieke urn terwijl aan de zijkanten lauwerkransen zijn aangebracht. Het geheel staat op een verde antico marmeren voet op platte vergulde poten. Het bronswerk is van uitzonderlijke kwaliteit.

Afmetingen

(Hoogte) 36.5 cm (Breedte) 18 cm (Diepte) 12 cm.
(Hoogte) 14.4 in (Breedte) 7.1 in (Diepte) 4.7 in

Prijs

€ 8.750

Neem contact met ons op

    Back To Top