Skip to content
French-empire-gilt-bronze-ormolu-griotte-rouge-chariot-cupid-amor-lion-antique-mantel-clock-

Een Franse Empire verguld bronzen en marmeren zegewagen-pendule, circa 1800.

Omschrijving

symboliek

Deze fraaie en ongewone strijdwagenpendule heeft een verborgen symboliek die opgesloten zit in de voorstelling. Amor draagt niet zijn pijl en boog maar in plaats daarvan een houten knuppel. De knuppel is een attribuut dat bij de Klassieke held Hercules hoort die bekend staat om zijn kracht en moed. Daarbij komt dat Amor zegevierend de zegewagen bestuurt die getrokken wordt door een tamme leeuw. Daarmee symboliseert de voorstelling dat liefde sterker is dan fysieke kracht. Dit thema of verhaal geeft deze fraaie pendule een interessante extra laag. Het is een klok en conversatiestuk ineen.

halfuurslag

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een draad. De klok heeft halfuurslag op een bel d.m.v. een sluitschijf.

Breguet wijzers

De 9.2-cm doorsnee geëmailleerde cijferring heeft Romeinse cijfers. De Breguet wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Zegewagen

De geëmailleerde cijferring heeft een spaken centrum en vormt het wiel van een prachtig gegoten en geciseleerde vuurverguld bronzen zegewagen. Deze is versierd met ajour monturen en zittende hermen. De zegewagen wordt getrokken door een leeuw en bestuurd door Amor die een knuppel vasthoudt. Het geheel staat op griotte rouge marmeren voet op gedraaide poten.

Afmetingen

(Hoogte) 36 cm (Breedte) 44 cm (Diepte) 11.5 cm
(Height) 14.2 in (Width) 17.3 in (Depth) 4.5 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top