Skip to content
French-Empire-sculptural-gilt-bronze-ormolu-striking-mantel-clock-cupid-amor-laterna-magica-magic-lantern-toverlantaarn-pendule-

Een Franse Empire verguld bronzen pendule ‘amor met toverlantaarn’, circa 1800.

Omschrijving

Toverlantaarn of Laterna Magica

Waarschijnlijk werd de toverlantaarn of Magica laterna uitgevonden door Christiaan Huygens in het midden van de 17e eeuw. Het was een soort vroege diaprojector waarmee men afbeeldingen vergroot op een oppervlak kon projecteren. Dit zal voor de mensen uit die tijd als zeer wonderlijk ervaren zijn wat de naam ’toverlantaarn’ verklaart. Het apparaat werd vooral gebruikt door verhalenvertellers die hiermee hun verhalen konden illustreren. Bij deze fraaie pendule waar Amor in dynamische pose naar de toverlantaarn wijst zou dit apparaat kunnen staan voor ‘de illusie’. Zo zou Amor aangeven dat tijd slechts een illusie is.

uitzonderlijke lunet

De 8-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Pinart à L’Orient. De fraaie ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn gemaakt van verguld messing. De wijzerplaat is gevat in een uitzonderlijke vergulde lunet met ‘zilveren’ sterren op een blauwe ondergrond.

uurwerk

Het typische Franse pendule uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ten minste acht dagen. Het slaat de hele en halve uren d.m.v. een sluitschijf op een bel. De gang van de klok wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger met een vlindervormige slingerlens opgehangen aan een zijden draad.

Vuurverguld brons

Het uurwerk is gemonteerd in een vuurverguld bronzen kast in de vorm van een ‘laterna magica’ waarop eveneens vlinders zijn aangebracht. De vlinder staat voor de ‘psyche’ wat de tegenstelling is van Amor die staat voor het lichamelijke. De toverlantaarn staat op de zeer fijn geciseleerde vleugels van Amor. Hij staat in een dynamische pose met pijlenkoper en boog op een gepatineerde grond omrand met een acanthusprofiel. De ovale basis staat op vogelpoten en heeft voor een hoog reliëf met liefhebbende putti.

Afmetingen

(Hoogte) 45 cm (Breedte) 24.5 cm (Diepte) 12.5 cm
(Hoogte) 17.7 in (Breedte) 9.6 in (Diepte) 4.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Pinart à L'Orient

Neem contact met ons op

    Back To Top