Skip to content
French-empire-ormolu-patinated-gilt-bronze-sculptural-antique-mantel-clock-galle-bronzier-paris-apollo-striking

Een Franse Empire verguld en gepatineerd bronzen pendule, bronzier Galle, circa 1810

Omschrijving

De wijzerplaat

De 10.5-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd voor de bronzier Galle Rue Vivienne No. 9. De Breguet wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger met zijde-ophanging. De pendule slaat de hele en halve uren door middel van sluitschijf op een bel.

De zeer fraaie vuurverguld en gepatineerd bronzen kast

Het uurwerk is gemonteerd in een getoogde vuurverguld bronzen kast met een Nike-reliëf onder de wijzerplaat. De zijkanten versierd met zeer fraai geciseleerde acanthus bladeren. Hiernaast staan de zeer fraai gegoten en geciseleerde gepatneerd bronzen figuur van Apollo met vleugels en een lier in zijn handen. Beide geplaatst op de rechthoekige ‘verde antico’ marmeren voet met een ornament waarin een rozet met bladertakken. De vuurverguld bronzen plinth heeft een fijn utgewerkt acanthus reliëf en is geplaatst op vier klauwpoten met vleugels.

Claude Galle

Claude Galle werd geboren in 1759 in Villepreux in de buurt van Versailles. Hij had zijn leertijd bij Pierre Foy in Parijs wiens dochter hij huwde in 1784. Hij werd meester bronsgieter in 1786 en nam na de dood van zijn schoonvader diens werkplaats over in 1788. Hij maakte er één van de beste bronsgieterijen van in Parijs. Na verloop van tijd had hij rond de vierhonderd werklieden in dienst. Claud Galle werd één van de beste en belangrijkste bronsgieters van de late 18e eeuw en de vroege 19e eeuw. Hij kreeg veel opdrachten van het ‘garde meuble’ (het koningshuis) 1786 – 1788. Hij werkte ook samen met meesters als Pierre-Philippe Thomire. Tijdens het Empire kreeg hij opdrachten voor onder andere het paleis Fontainebleau. Maar ook de paleizen Saint-Cloud, het Trianons, de Tuileries, Compiègne en Rambouillet werden door hem van bronswerk (vazen, verlichting en klokkasten) voorzien.
Veel van zijn werk is in de collecties van toonaangevende musea zoals; Musée National du Château de Malmaison, het museum Marmottan in Paris, het ‘museo de Reloges’ te Jerez de la Frontera, de Residenz in München, en het Victoria and Albert Museum in London. Galle stierf in 1815 waarna zijn werkplaats werd voortgezet door zijn zoon Gérard-Jean Galle (1788-1846).

Afmetingen

(Hoogte) 62 cm (Breedte) 43 cm (Diepte) 22 cm
(Hoogte) 24.4 in (Breedte) 16.9 in (Diepte) 8.7 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Claude Galle Rue Vivienne à Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top