Skip to content
French-empire-mahogany-ormolu-gilt-bronze-classical-architectural-oscillating-movement-mantel-clock-

Een Franse laat Empire mahonie kolompendule met vrijslingerend uurwerk, circa 1825.

Omschrijving

Vrijslinger

Het eerste wat in het oog springt bij deze fraaie pendule is het elegante ontwerp met de slanke conische mahonie zuilen in combinatie met de mooie vuurvergulde monturen. Maar er is nog een opvallend aspect aan deze klok. Het uurwerk is namelijk gemonteerd in de slinger en beweegt dus als de deze loopt. Dit wordt ook wel aangeduid met de term ‘vrijslinger. Dat slingerende uurwerk is natuurlijk iets waarmee de eigenaar kon pronken en van kon genieten. Ook moeten we niet vergeten dat vuurverguld brons mede in het interieur gebruikt werd om licht te weerkaatsen. Het grote bewegende slingerlichaam met zijn reliëf zal een fraaie glinstering gegeven hebben in een ruimte die verlicht werd door kaarlicht.

vuurverguld brons

De 8-cm doorsnee wijzerplaat is gemaakt van vuurverguld brons en heeft een geguillocheerd centrum. Om de cijferrand met opgetekende Romeinse cijfers is een lunet met rijk geornamenteerde bloemen. De Breguet wijzers zijn van geblauwd staal.

pennengang

Het Franse platine uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het wordt gereguleerd door een pennengang ook wel schaargang genoemd. De klok slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf. Het uurwerk vormt de slingerlens van de temperatuurgecompenseerde slinger met mesophanging.

Triomfboog

Deze architectonische kast gebaseerd is gebaseerd op een Klassieke triomfboog en gemaakt van mahonie met een warme kleur en fraaie tekening. De getrapte bovenkant is versierd met florale vergulde monturen. De twee conische zuilen met fraaie kapitelen en basementen zijn geplaatst op een rechthoekige voet. Deze heeft aan de voorzijde monturen met lauwerkransen en is geplaatst op vier platte poten.

Afmetingen

(Hoogte) 54 cm (Breedte) 29 cm (Diepte) 13.5 cm
(Hoogte) 21.3 in (Breedte) 11.4 in (Diepte) 5.3 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top