skip to Main Content
French-Boulle-ormolu-ebony-religieuse-antique-clock-Louis XIV-Gabriel Dumas-Paris

Een Franse Louis XIV Boulle ‘religieuse’ Gabriel Duval A Paris, circa 1690

Omschrijving

De wijzerplaat

De 20.5-cm brede messing wijzerplaat is overtrokken met fluweel. Hierop is een gegraveerde messing cijferring aangebracht met Romeinse cijfers voor de uren en een rand die volledig genummerd is voor de minuten.Onder de cijferring is een verguld onament aangebracht met voluten, guirlandes en klauwpoten waarop de signatuur Gabriel Duval A Paris. De verguld messing wijzers zijn fraai uitgezaagd en gegraveerd.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een looptijd van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie van een slinger met zijde ophanging en cycloïde boogjes. De messing platines zijn verbonden met baluster pilaren en aan de achterzijde gesigneerd Gabriel Duval A Paris. Het uurwerk slaat de hele en halve uren d.m.v. een genummerde sluitschijf op een bel.

De Boulle kast

De kast is geheel gefineerd met schildpad met messing en tin inleg. De florale krullen, bladeren en vogels zijn daarnaast ook nog gegraveerd. De techniek is vernoemd naar Charles Andre Boulle een meubelmaker en ontwerper die werkte aan het hof van Lodewijk XIV. De klok wordt bekroond door een timpaan met drie siervaasjes. Het glas van de voordeur wordt geflankeerd door twee pilasters met bronzen Korintische kapitelen. De voet heeft vooruitspringende hoeken en is geplaatst op gedraaide poten.

De Maker

Gabriel Duval was klokkenmaker in Parijs en stond geregistreerd in Saint Germain in 1675 en in de rue Vieille Draperie in 1679. Hij was juré van 1678 tot 1683. (Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français pp. 213.)

Afmetingen

Hoogte 60.5 cm inclusief vaasje, Breedte 35 cm, Diepte 14.5 cm
(Hoogte) 23.8 in (Breedte) 13.8 in (Diepte) 5.7 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Gabriel Duval Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top