skip to Main Content
French-Louis XV-ormolu-gilt-bronze-cartel-antique-wall-clock-quarter repeating-d'alcove-deschamps-paris

Een Franse Louis XV verguld bronzen ‘cartel d’alcove’, Etienne Dechamp A Paris, circa 1750

Omschrijving

De wijzerplaat

De 14-cm brede geëmailleerde wijzerplaat heeft romeinse cijfers voor de uren en Arabische vijf-minuten aanduiding. In het centrum staat de signatuur Et. Dechamp A Paris. De floraal ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn van verguld messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van veertien dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een zijden draad. Het uurwerk heeft trek-kwartierrepetitie op twee bellen.

De vuurverguld bronzen kast

De vuurverguld bronzen kast wordt bekroond door open en gebogen arcade waarop een guirlande met bloemen. Aan beide zijden worden gevormd door krullende bladeren waartussen trellis met een rood zijden ondergrond. De bladeren lopen aan de onderzijde over in sterke krullen met verdere bladeren eindigend in takken en bloemen.

Cartelklokken

De term cartelklokken slaat op een groep wandklokken waarvan de kast als ornament dient. De eerste vuurverguld bronzen cartelklokken werden gemaakt rond 1730 in Parijs. Dit gebeurde rond het hof waar de restricties van de gilden niet golden. Aangezien het maken van vuurvergulde klokken soms wel vijf verschillende gilden betrof was dit ergens anders niet mogelijk. Het zou tot 1776 duren voordat de bronsgieters en vergulders in een gilde verenigd zouden worden. Louis XV cartel klokken zijn erg zeldzaam wat waarschijnlijk komt door de eerder genoemde restricties van de gilden en het feit dat vuurverguld brons erg duur was.

Afmetingen

(Hoogte) 52 cm (Breedte) 25 cm (Diepte) 10 cm
(Hoogte) 20.5 in (Breedte) 9.8 in (Diepte) 3.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Etienne Dechamp A Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top