Ga naar hoofdinhoud
French-Louis XVI-borne-gilt-bronze-calendar-date-day-antique-mantel-clock-Bourdier-Paris-striking

Een Franse Louis XVI pendule met kalender Bourdier, circa 1790

Omschrijving

De wijzerplaat

De 9-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uren en zwarte Arabische cijfers voor de minutenaanduiding. Tussen de uur- en minutenaanduiding staan rode Arabische cijfers 1-31 voor de datum. En aan de binnenzijde van de uuraanduiding staat de dagaanduidng met daar tegenover gespiegeld het dagteken. Zowel de wijzers voor de tijd als de kalender zijn van gegraveerd en verguld messing. In het centrum staat de signatuur Bourdier.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang met nu een slinger met stalen ophanging. Het slaat de uren en halve uren d.m.v. sluitschijf op een bel.

De kast

De witmarmeren kast wordt bekroond door een siervaas met een vuurverguld bronzen ‘vlam’ en afhangende guirlande. Aan beide zijden zijn zeer fraai gegoten en geciseleerde vuurverguld bronzen hoornen des overvloeds aangebracht. Aan de voorzijde zijn twee verguld bronzen florale reliefs en een acanthus profiel. De halfronde zijkanten van de voet hebben cannelures met bronzen monturen. Het geheel is geplaatst op gedraaide poten.

Bourdier

Jean-Simon Bourdier werd meester klokkenmaker in 1787 wordt meerdere keren genoemd in de archieven werkend op verschillende adressen. Hij was een zeer gerenommeerde maker waarvan meerdere precisieklokken bekend zijn met astronomische aanduidingen en met lange gangduur. Hij leverde onder andere aan de koning van Spanje en verschillende klokken van hem staan in musea. (lit.; Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 74)

Afmetingen

(Hoogte) 35 cm, (Breedte) 28 cm, (Diepte) 11,5 cm.
(Hoogte) 13.8 in (Breedte) 11 in (Diepte) 4.5 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Bourdier

Neem contact met ons op

    Back To Top