Skip to content
French-Louis XVI-ormolu-gilt-bronze-classical-small-miniature-repeating-cartel-antique-wall-clock-

Een Franse Louis XVI verguld bronzen cartel d’alcove, circa 1770.

Omschrijving

Lodewijk XVI

Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XVI of Louis XVI (1774 – 1789) was er hernieuwde bewondering voor de kunst van de Klassieke Oudheid onder andere door de ontdekking van Pompeii. Tijdens dit Classicisme werden decoratieve elementen verwerkt in de ontwerpen van objecten. Niet alleen de klassieke vaas die de klok bekroond maar ook de guirlandes en Acanthus bladeren zijn kenmerkend voor de Louis XVI-stijl. Het compacte fraaie ontwerp is daarmee een voorbeeld van de stijlperiode.

Ajour gezaagde wijzers

De geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding. De gegraveerde floraal ajour gezaagde wijzers zijn gemaakt van verguld messing.

trekrepetitie

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger die opgehangen is aan een draad. Door aan een koordje te trekken wordt een klein veertonnetje opgewonden dat de kwartierrepetitie aandrijft. Deze trekrepetitie slaat de uren en de kwartieren. Hiermee kon men dus op een kwartier nauwkeurig horen hoe laat het was. Heel handig in een tijd waar men niet zomaar even het licht aan kon doen.

vuurverguld brons

De kast is gemaakt van vuurverguld brons en wordt bekroond door een siervaas die geflankeerd wordt door twee sierknoppen. Aan beide kanten van de wijzerplaat zitten C-krullen waaruit guirlandes ontspringen die onder samenkomen. Het onderste deel is aan de voorzijde open waardoor de slinger zichtbaar is. Onder is een groot acanthus blad dat uitloopt in een sierknop.

Afmetingen

(Hoogte) 43 cm (Breedte) 21 cm (Diepte) 11 cm
(Hoogte) 16.9 in (Breedte) 8.3 in (Diepte) 4.3 in

Prijs

€ 13.500

Neem contact met ons op

    Back To Top