Skip to content
French-one-piece-brass-antique-carriage-travel-clock-jules-paris-escapement-

Een Franse messing ‘one-piece’ reisklok met ‘Jules echappement’, circa 1840.

Omschrijving

De Wijzerplaat

De 6-cm brede geëmailleerde wijzerplaat is gevat in een messing frame versierd met gegraveerde bloemetjes. Deze heeft Romeinse cijfers en is onder gesigneerd Jules Paris. De ‘Breguet’ wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Bovenop is het prachtig gemaakt echappement dat bestaat uit twee plateau’s. Onder zit het ankerrad en het gesteende anker met erboven de split balans met rolveer. Dit echappement is toegepast door enkele makers zoals Bolviller, Auguste, Beguin en Jules. Doorgaans wordt dit type echappement aangeduid met de term ‘Jules echappement’. De klok slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf. Zowel het gebruik van een bel i.p.v. een gong en het toepassen van een sluitschijf i.p.v. zaagslagwerk zijn kenmerken die voorkomen bij de eerste generatie Franse reisklokken in de traditie die ontstaat na Paul Garnier. De onderzijde van de 844 genummerde achterplatine is gesigneerd JULES A PARIS.

De Kast

De messing kast bestaat uit een messing frame waarvan de geprofileerde stijlen aan elkaar gemaakt zijn. Omdat de bovenkant (de bodem uitgezonderd) dus uit één stuk bestaat wordt dit type kast aangeduid met de term ‘one-piece’. De kast wordt bekroond door een fraai gevormd handvat en heeft geslepen glaspanelen aan alle zijden en de bovenkant. Het geheel staat op de geprofileerde voet met afgeronde en ingesneden hoeken.

Jules echappement

In het standaardwerk over carriage clocks van Allix en Bonnert zijn het uurwerk en echappement van deze klok afgebeeld en worden deze besproken. Allix & Bonnert, Carriage Clocks and their development, pp. 73-74.

Afmetingen

(Hoogte) 17 cm (handvat omhoog) (Breedte) 9.5 cm (Diepte) 8.3 cm
(Hoogte) 6.7 in (handvat omhoog) (Breedte) 3.7 in (Diepte) 3.3 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Jules

Neem contact met ons op

    Back To Top