Een Franse verguld messing en malachiet ‘grande exhibition’ reisklok, Paul Garnier, circa 1845
Omschrijving
De wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Paul Garnier Horloger Du Roi No. 900.
The silvered dial of this carriage clock has Roman numerals and is signed Paul Garnier Horloger Du Roi No. 900. Onder zijn er wijzers voor de datum en dagen van de week. De geblauwd stalen wijzers zijn van het Breguet type en de wekkerinstelling wordt aangegeven door een strakke wijzer. Een vroeg kenmerk van de resikok is dat de klok aan de voorzijde moet worden opgewonden en dat ook de wekker aan de voorzijde kan worden ingesteld met een sleutel.
Het uurwerk
Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een fraai uitgevoerde bi-metalen balans in combinatie met en ankergang. Op de achterplatine is de klok identiek gesigneerd. Door op een knop te drukken windt men een klein hulpveertonnetje op waardoor de kwartierrepetitie wordt geactiveerd. De wekker die ook op de bel slaat wordt aan de voorzijde opgewonden.
De kast
Het uurwerk is gevat in een fraai gedecoreerde verguld messing kast. Deze wordt bekroond door een fraai gevormd handvat met twee zittende putti. Op de afgeschuinde hoeken zijn gevleugelde cariatiden op voluten geplaatst. Zowel de bovenkant als alle zijden zijn voorzien van facetgeslepen glas. Op de reliëf fries onder zijn cartouches met malachiet gemonteerd aan de voor en achterzijde. Aan de zijkanten zijn er cartouches met rode steen. Het geheel is geplaatst op geprofileerde gedraaide poten. De klok is geplaatst op een bijpassende presentatie voet met cartouches aan alle kanten met polychroom stene mozaïek. Op de afgeschuinde hoeken zijn fraai gegoten en geciseleerde sater maskerons boven de gekrulde poten met klauwen.
Grand exhibition
Paul Garnier was een goede klokkenmaker en entrepeneur die de reisklokken productie revolutioneerde rond 1830. Hij deed dit door deze productie te standaardiseren en het ontwikkelen van eenvoudige maar elegante modellen. Zijn klokken waren aanzienlijk goedkoper dan de meer individueel gemaakte officierspendules van daarvoor. Deze nieuwe klokken werden zeer goed verkocht wat er snel voor zorgde dat meer makers zich gingen toeleggen op de fabricatie er van. Zoals veel goede makers stelde paul Garnier zijn klokken ten toon tijdens de ‘Grand Exhibitions’. Voor deze grote tentoonstellingen werden vaak speciale exemplaren gemaakt die de klasse en kunde van de makers lieten zien. Het unieke ontwerp, de toepassing van fraaie sierstenen en het feit dat de klok op een presentatievoet staat maakt het zeer aannemelijk dat deze klok gemaakt is voor één van de grote tentoonstellingen.