Skip to content
Dutch-Frisian-Fries-polychrome-iron-striking-alarm-lantern-Stoelschipper-antique-wall-clock-

bekijk de video

Een klein Fries polychroom ‘stoelschippertje’ met slagwerk en wekker, circa 1800

Omschrijving

Stoelschippertje

De term ‘stoelschippertje’ slaat op zeldzame miniatuur stoelklokjes die volgende de overlevering gebruikt werden aan boord van trekschuiten. Door de combinatie van een spillegang met een korte vaste slinger blijft het klokje ook lopen als het iets uit de lood hangt. Door de kleine afmetingen zijn deze klokjes heel makkelijk in een interieur te plaatsen en te combineren met andere interieurstukken. Ook zijn ze hierdoor voor veel mensen aandoenlijk om te zien. Door hun zeldzaamheid zijn ze ook in trek bij verzamelaars.

De wijzerplaat

De 9-cm brede polychroom beschilderde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en vijf-minuten boogjes. Boven zijn twee engelen die een bloemenmand flankeren en in de onderhoeken zijn bloemen geschilderd. In het centrum is een landschapje met een hoeve aan een vijver. De wijzers met wekkerschijf zijn gemaakt van messing. De wijzerplaat is aan alle kanten voorzien van ajour gegoten en verguld loden ornamenten.

Het uurwerk

Het messing pilarenuurwerk wordt aangedreven door een gewicht en heeft een gangduur van een dag. Het wordt gereguleerd door spillegang in combinatie met een korte vaste slinger. Het klokje slaat de hele- en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf. Ook heeft het uurwerk een wekker.

De behuizing

De polychroom beschilderde ijzeren behuizing van het uurwerk heeft aan de zijkanten deurtjes waarboven vergelijkbare verguld loden ornamenten. Het geheel staat op een identiek beschilderde ‘stoel’ eveneens bekroond met verguld loden ornament. Aan de zijkanten is de stoel versierd met ‘meerminnnen’ en eindigt onder met een sierknop.

Afmetingen

(Hoogte) 35 cm, (Breedte) 14 cm, (Diepte) 13.5 cm.
(Hoogte) 13.4 in (Breedte) 5.5 in (Diepte) 5.3 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top