skip to Main Content
miniature-Frisian-Dutch-polychrome-iron-painted-antique-wall-clock-stoelschippertje-striking-alarm

Een Fries polychroom ‘stoelschippertje’ wandklokje met slagwerk en wekker, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

De 9-cm brede polychroom beschilderde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers. Boven de cijferring is er een landschapje geschilderd met een dorp aan het water met schepen. In de onderhoeken zijn rozen geschilderd. De ajour gezaagde wijzers met centrale wekkerschijf zijn gemaakt van messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een gewicht en heeft een gangduur van een dag. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie met een korte vast slinger. Het uurwerk heeft halfuurslag d.m.v. sluitschijf en slaat net als de wekker op een boven geplaatste bell. De onder- en bovenplaat zijn met elkaar verbonden door fraai gedraaide pilaren.

De kast

Aan de boven- en onderzijde van de wijzerplaat zijn verguld loden ornamenten aangebracht. Ook op de polychroom beschilderde stoel is een gegoten verguld loden ornament geplaatst. Het uurwerk is geplaatst in een ijzeren behuizing met deurtjes aan de zijkant. De zijkanten van de stoel zijn versierd met meerminnen.

Stoelschippertje

De term ‘stoelschippertje’ slaat op zeldzame miniatuur stoelklokjes die volgende de overlevering gebruikt werden aan boord van trekschuiten. Door de combinatie van een spillegang met een korte vaste slinger blijft het klokje ook lopen als het iets uit de lood hangt. Door de kleine afmetingen zijn deze klokjes heel makkelijk in een interieur te plaatsen en te combineren met andere interieurstukken. Ook zijn ze hierdoor voor veel mensen aandoenlijk om te zien. Door hun zeldzaamheid zijn ze ook in trek bij verzamelaars.

Afmetingen

(Hoogte) 33 cm (Breedte) 16.5 cm (Diepte) 13.5 cm
(Hoogte) 13 in (Breedte) 6.5 in (Diepte) 5.3 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top