skip to Main Content
French-Napoleon III-sculptural-bronze-conical-pendulum-antique-clock-Farcot-Laurent-mystery-striking-

bekijk de video

Een grote Franse bronzen sculpturale pendule met conische slinger, Farcot en Laurent, circa 1870

Omschrijving

Het verhaal

De vermogende bourgeoisie van Frankrijk, Groot Britannïe en de VS zochten speciale objecten om hun rijke interieurs mee te verfraaien. Deze objecten moesten niet alleen mooi zijn maar ook indruk maken op visite. Daarnaast wilde deze groep ook vermaakt worden. Dit wordt geïllustreerd door het bestaan van o.a. mysterieuses, vogelkooien met vogelmechanieken en speeldozen. Allemaal gemaakt om zowel familie als visite mee te vermaken en te imponeren. Een conische slinger draait in cirkels inplaats van heen- en weer te slingeren. Al in de zestiende en zeventiende eeuw hadden beroemde uitvinders als Bodeker en Huygens zich er al mee bezig gehouden. Zij stopten er echter mee vanwege teleurstellende resultaten. In de negentiende eeuw werd het principe o.a. door de maker van deze klok weer opgepakt en geperfectioneerd vanwege de fascinerende beweging die deze slinger maken. Het patina van het scherp gegoten en geciseleerde beeld contrasteert prachtig met het zwarte marmer en de vergulde delen. Hierdoor onstaat samen met de imposante maten een indrukwekkend en interessant geheel dat prachtig is om te zien. Zowel de beweging van de draaiende slinger als het visule plaatje maakt dit object een lust voor het oog.

De kast

De vooruitspringende zwart marmeren voet heeft stevige profiellijsten en voluten aan beide zijden. Hier bovenop staat een zeer fraai gegoten en geciseleerd beeld van een elegante dame. De vergulde voet is gesigneerd Laurent. De dame heeft een zandloper in haar linkerhand. In de hooggeheven rechterhand heeft ze de vergulde conische slinger waarvan de blauwe globus verfraaid is met vergulde sterren.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. zaagslagwerk. De voorplatine is gedeeltelijk geskelettoneerd waardoor de werking van het uurwerk fraai zichtbaar is door het open centrum van de wijzerplaat.

De wijzerplaat

De verzilverde cijferring is gemonteerd in een verguld messing cartouche en heeft opgelegde vergulde Romeinse cijfers. De wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

De makers

E. Farcot is geregistreerd werkende als klokkenmaker in de Rue des Trois Bornes in Parijs vanaf 1858. Hij deed meerdere uitvindingen op horologisch gebied die hij patenteerde. Tussen 1865 en 1872 vroeg hij meerdere patenten aan met betrekking tot de conische slinger. Op de wereldtentoonstelling van Londen in 1862 en die van Parijs in 1867 stelde hij klokken met conische slingers ten toon. Hij was werkzaam tot ongeveer 1890. Eugéne Laurent (1832 – 1898) was verantwoordelijk voor veel beelden van zijn klokken.

Literatuur; Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp.220. Dereks Roberts, Mystery, Novelty & Fantasy clocks, pp. 123- 126.

Afmetingen

(Hoogte) 94 cm (Breedte) 37 cm (Diepte) 24 cm
(Hoogte) 28.7 in (Breedte) 14.6 in (Diepte) 9.4 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Farcot & Laurent

Neem contact met ons op

    Back To Top