Ga naar hoofdinhoud
French-Empire-ormolu-bronze-marble-Jason-Feuchere-Galle-antique-clock-striking-malmaison-paris

Een grote Franse Empire bronzen pendule, Jason en het Gulden Vlies, circa 1810

Omschrijving

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een draad. Het slaat de uren en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf.

De wijzerplaat

De rand van het schild van Jason vormt de cijferring met Romeinse cijfers maar is dus fraai geïntergreerd in het ontwerp. In het centrum is een zeer fraai reliëf aangebracht met twee klassieke godheden. De geblauwd stalen wijzers zijn van het Breguet type.

De kast

Voor een fraai gegoten en geciseleerde gepatineerd bronzen boom staat de vuurvergulde figuur van Jason. De oppervlaktebewerking van het brons is zeer fraai en geeft prachtig de verschillende structuren van huid, haar en kleding weer. Jason staat gedraaid over een slapende draak die onder een mantel ligt en staat op het punt om ‘het gulden vlies’ uit de boom te pakken. Het geheel staat op een rechthoekige ‘verde antico’ marmeren voet geplaatst op fraaie klauwpoten.

Het model en uitvoering van deze zeer fraai uitgevoerde pendule kan worden toegeschreven aan Pierre-François Feuchère (1737-1823). Een identieke pendule van zijn hand staat in het Museum Malmaison. Een andere staat in het Koninklijk Paleis te Madrid die geleverd werd aan de Spaanse Koninklijke familie.

Afmetingen

(Hoogte) 63 cm., (Breedte) 42 cm., (Diepte) 21 cm.
(Hoogte) 24.8 in (Breedte) 16.5 in (Diepte) 8.3 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top