skip to Main Content
French-Belgian-Bruxelles-Louis XVI-lyre-ormolu-fire-gilt-marble-skeletonized-antique-mantel-oscillating-clock-vanderstaen

Een grote Franse Louis XVI lierpendule met fraaie verguld bronzen monturen, circa 1780

Omschrijving

De cijferring

De geëmailleerde 15.5-cm doorsnee cijferring heeft Romeinse cijfers voor de uren. Daar omheen staan in het rood Arabische cijfers voor de datum. Daar weer omheen staat de minuten rand die voor elke vijf minuten is genummerd en gemarkeerd met een vergulde punt. Boven de VI staat de signatuur voor de wederverkoper Vauderstaen A Bruselle. De zeer fijn ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn van het fleur-de-lys type. De datum wordt aangeduid met een geblauwd stalen wijzer.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door veertonnen en heeft een gangduur van veertien dagen. Door het open centrum van de cijfferring is de voorplatine mooi zichtbaar. Het uurwerk slaat de hele en halve uren door middel van sluitschijf op een bel. Het heeft pennegang ook wel schaargang genoemd, in combinatie met een slinger die opgehangen is aan de liervormige kast en waarvan de open lens rondom het uurwerk slingert.

De vuurvergulde kast

De kast is gemaakt van vuurverguld brons dat zeer fraai gegoten en geciseleerd is. De bovenkant van de ‘lier’ wordt bekroond door twee zeer fraaie adelaarskoppen met een guirlande in hun bek waartussen bloemen staan. De onderkant van de ‘lier’ is gevat in acanthusbladeren waaruit een bloementak komt. De armen van de ‘lier’ zijn uitgevoerd in geel en rosé vergulding en gedeeltelijk geskeletonneerd. Het geheel is geplaatst op een oval witmarmeren voet met ornamentale kettingen en een floraal ornament in de plint. Het geheel is geplaatst op platte poten.

Afmetingen

(Hoogte) 64 cm (Breedte) 30 cm (Diepte) 12.5 cm
(Hoogte) 25.2 in (Breedte) 11.8 in (Diepte) 4.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Vauderstaen A Bruselle

Neem contact met ons op

    Back To Top