skip to Main Content
French-Louis XVI-ormolu-bronze-sculptural-antique-clock-study-Piolaine-Boizot-Remond

Een grote Franse Louis XVI verguld en gepatineerd bronzen pendule ‘Studie’, Piolaine, circa 1790

Omschrijving

The gepatineerd en verguld bronzen kast

De vuurverguld bronzen kast is bekroond door een zeer fraai gegoten en geciseleerde vuurvergulde adelaar. Onder een reliëf waarop twee putti een vogel vasthouden onder een stralende zon. Het geheel wordt geflankeerd door de gepatineerd bronzen figuren van een lezende dame en een schrijvende jongeman zittend op een verguld ovale plint met fijn geciseleerde acanthus rand. De wit marmeren ovale voet met vooruit springende hoeken is versierd met een ajour reliëf met putti die een masker vasthouden tussen guirlandes. Op beide hoeken zijn medaillons geplaatst met vrouwenmaskers. Het geheel is geplaatst op platte ronde ingesneden poten.

De wijzerplaat

De 15-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Arabische cijfers en is gesigneerd in rood Piolaine à Paris. De fijn ajour gezaagde wijzers zijn vuurverguld messing.

Het Uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van twee weken. Het slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. sluitschijf. Het wordt gereguleerd door een ankergang en heeft en slinger die is opgehangen aan een zijden draad.

De maker

Michel-François Piolaine werd meester klokkenmaker in 1787. Hij is geregistreerd werkende in de Rue des Ecrivains in 1789. Vanaf 1793 tot aan 1810 werkte hij in de Rue des Gravillers. Lit. Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 523.

Het ontwerp

Het ontwerp waarvan de tekening nog steeds bestaat is gemaakt door François Remond (1747 – 1812) rond 1785. In het ontwerp nam hij twee figuren op die al eerder waren ontworpen (rond 1780) door een andere beeldhouwer genaamd Louis-Simon Boizot (1743-1809)
Deze twee figuren van een schrijvende jongeman en lezende vrouw zijn veelvuldig gebruikt in verschillende gebruiksvoorwerpen zoals vuurbokken en lampvoeten. Lit. Ottomeyer und Pröschel, Vergoldete Bronzen, Book I, pp. 294 – 295.

Afmetingen

(Hoogte) 51 cm (Breedte) 67 cm (Diepte) 15.5 cm
(Hoogte) 20 in (Breedte) 26.4 in (Diepte) 6.1 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Piolaine à Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top