Skip to content
French-Napoleon-III-sculptural-bronze-conical-pendulum-antique-clock-Farcot-Laurent-mystery-striking-

bekijk de video

Een grote Franse Napoleon III sculpturale bronzen pendule met conische slinger, Farcot, circa 1870

Omschrijving

Het verhaal

In de loop van de 19e eeuw is er de opkomst van de middenklasse die aanzienlijk rijker werd dan daarvoor. Met deze rijkdom kwam ook de behoefte voor meer luxe en vermaak. Interieurs werden ingericht met fraai meubilair en kunst. Natuurlijk was het fijn om er zelf van te genieten maar er mee pronken hoorde er ook een beetje bij. Tijdens ontvangsten en diners moesten vrienden en gasten worden vermaakt. Deze fraaie klok zal zeker deel hebben uitgemaakt van het pronken en het vermaak. Door het elegante beeld is de klok al een indrukwekkend object. Maar door de rustig draaiende slinger wordt de klok echt spectaculair. In theorie kan zo’n draaiende slinger niet precies werken. Het is des te opmerkelijker dat het Farcot wel lukte om het systeem goed te laten werken. Hij zal zeker de amusementswaarde van deze draaiende slinger hebben ingezien wat uiteindelijk het alle moeite waard maakte. Het resultaat is deze prachtige decoratieve pendule met de ‘conische slinger’ als hoofdattractie. Het her werkt nog steeds zo! Met mijn eigen ogen zie mensen vandaag de dag met bewondering en vermaak kijken naar deze klok. Precies zoals dat moet zijn geweest in de tijd dat deze klok werd gemaakt.

De wijzerplaat

De 11-cm doorsnee griotte rouge marmeren wijzerplaat heeft opgelegde messing Romeinse cijfers. De schoppenvormige wijzers zijn gemaakt van verguld messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van twee weken. Het slaat de hele- en halve uren d.m.v. zaagslagwerk op een bel. Het wordt gereguleerd door de draaiende slinger die door het silhouet van de beweging ‘conische slinger’ wordt genoemd.

De kast

De griotte rouge pedestal heeft fraaie profielen, ingesneden panelen en staat op vergulde poten. Hierop staat het gepatineerde bronzen beeld van een elegante vrouw die de slinger omhoog houdt. De voet is gesigneerd P. Machault Fils.

Afmetingen

(Hoogte) 94 cm (Breedte) 50 cm (Diepte) 28 cm
(Hoogte) 37 in (Breedte) 19.7 in (Diepte) 11 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Farcot & Machault

Neem contact met ons op

    Back To Top