Ga naar hoofdinhoud
large-French-brass-oversized-quarter-striking-alarm-two-bells-gillet-aine-Clermont-antique-travel-clock-

Een grote zeldzame messing Capucine met kwartierslag en wekker, Gillet ainé, circa 1820

Omschrijving

De wijzerplaat

De 12-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat met Romeinse cijfers is gesigneerd Gillet ainé à Clermont. De Breguet wijzers en wekkerinstelwijzer zijn gemaakt van geblauwd staal. De wijzerplaat is gevat in een smalle geciseleerde lunet. Hierboven is het halfronde hulpplaatje voor sneller/langzamer. (R/A)

Het uurwerk

Het platine uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een touwtje. De klok slaat een dubbelslag op twee bellen voor ieder kwartier d.m.v. zaagslagwerk. Op het hele uur slaat de klok de uren voluit op de grote bel d.m.v. zaagslagwerk. Bij het uitlichten van de repetitiehendel herhaalt de klok het laatste slagmoment. Verder heeft de klok een wekker die wordt geactiveerd als een hulpveertonnetje wordt opgewonden met trekopwinding. De instelling gebeurd door de strakke wijzer.

De kast

De rechthoekige kast is gemaakt van messing en wordt bekroond door een bel waarop een handvat is gemonteerd op een siervaasje. Op de hoeken zijn nog vier siervaasjes geplaatst. Aan de achter- en zijkanten zijn deurtjes die toegang geven tot het uurwerk. Het geheel is geplaatst op gedraaide toupee poten.

Afmetingen

(Hoogte) 36 cm (incl. handvat) (Breedte) 15.5 cm (Diepte) 10 cm
(Hoogte) 14.2 in (incl. handvat) (Breedte) 6.1 in (Diepte) 3.9 cm

Prijs

verkocht

Signatuur

Gillet à Clermont

Neem contact met ons op

    Back To Top