Skip to content
Dutch-ebony-brass-ormolu-striking-haagse-klok-Hague antique-clock-johannes-van-ceulen-

Een Hollandse ebbenhouten Haagse Klok met bronzen monturen, Johannes Van Ceulen, circa 1700.

Omschrijving

De wijzerplaat

De met fluweel overtrokken messing wijzerplaat is scharnierend in de kast bevestigd. Hierop is gemonteerd een geskelettoneerde en gegraveerde cijferring met Romeinse cijfers en volledige minuten nummering. De floraal ajour gezaagde wijzers zijn van messing. Onder de cijferring is een gegoten ornament met de figuur van Bacchus op een hoorn met druiventrossen en bladeren waaronder een signatuurplaatje gegraveerd Johannes Van Ceulen Haghe.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wort gereguleerd door een spillegang in combinatie met een slinger die is opgehangen aan een draad tussen cycloïde-boogjes. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. een sluitschijf op een bel. De slaglichter is versierd met een fraai floraal ajour gezaagd ijzeren hek. De platines zijn met elkaar verbonden door balustervormige pilaren. De achterplatine is gesigneerd Johannes Van Ceulen fecit Haghe.

De Kast

De rechthoekige kast is gefineerd met ebbenhout en wordt bekroond door een gebroken pediment waartussen een siervaasje. Het fronton is versierd met fraai gegoten floraal monturen van krullende bladeren waarin een vogel zit. Ook op de pilasters die het glas van de deur flankeren zijn vergelijkbare monturen gemonteerd bestaande uit krullende bladeren waarin vogels. Aan de zijkanten zijn ruitjes geplaatst in fijn geprofileerde lijsten. Het interieur is versierd met de traditionele ster van tropisch hardhout. De klok is voorzien van (latere) smeedijzeren ophangogen en heeft onder vier pootjes.

Afmetingen

(Hoogte) 47 cm, (Breedte) 21 cm, (Diepte) 15 cm.
(Hoogte) 18.5 in, (Breedte) 8.3 in , (Diepte) 5.9 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Johannes Van Ceulen

Neem contact met ons op

    Back To Top