Skip to content
miniature-French-patinated-gilt-bronze-ormolu-Empire-napoleon-cartel-antique-clock-

Een klein Frans Empire gepatineerd en verguld bronzen cartel klokje, circa 1800

Omschrijving

Cartel

Voor decoratieve wandklokken gebruiken de Fransen de term ‘cartel’. In de Lodewijk XV of rococo periode kenmerken dit type klokken zich door florale C- en S- krullen. In de periode erna, die van het Lodewijk XVI, zijn het de klassieke vormen zoals die van de ‘vaas’, ‘guirlande’ en ‘leeuwenmasker’. In de Empire periode zien we deze wandklokken veel minder voorkomen. De meeste cartels uit deze periode zijn rond en worden ook wel ‘oeil du boeuf’ genoemd. Slechts enkelen hebben deze strakke elegante schildvorm. Daarom is dit kleine klokje niet alleen heel erg aantrekkelijk maar ook zeldzaam.

De wijzerplaat

De 8-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en Arabische cijfers voor de kwartieren. De gegraveerde en ajour gezaagde wijzers zijn van verguld messing.

Cartel d’alcove

Het typisch Franse pendule uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Dat betekent dat de klok eens in de week moet worden opgewonden. Het uurwerk wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger die opgehangen is aan een touwtje. Omdat het klokje niet groot is en geen slagwerk heeft, zou het heel goed kunnen dat het bedoeld was voor de slaapvertrekken. De cartels die daarvoor bestemd zijn worden aangeduid met de term ‘cartel d’alcove’.

Brons

De schildvormige kast is gemaakt van gepatineerd brons en heeft een ophangoog. De rand is afgezet met een verguld bronzen parelrand en op de kast zelf zijn klassieke ornamenten gemonteerd.

Afmetingen

(Hoogte) 21 cm (inclusief ophangoog), (Breedte) 15 cm, (Diepte) 6 cm.
(Hoogte) 8.3 in (inclusief ophangoog), (Breedte) 5.9 in, (Diepte) 2.4 in.

Prijs

€ 12.000

Neem contact met ons op

    Back To Top