Ga naar hoofdinhoud

Een kleine Engelse palissander tafelklok, Charles Frodsham, circa 1850

Omschrijving

De wijzerplaat

Deze klok heeft een geëmailleerde wijzerplaat wat best zeldzaam is voor een Engelse klok. de wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Charles Frodsham 84 Strand London (nr) 865. De fraaie geblauwd stalen wijzers hebben een gestileerde kruisvormige punt. De wijzerplaat is gevat in een verguld masker dat geheel is versierd met zeer fraai gegraveerde krullen en bladeren waarin een heraldisch schild.

Het uurwerk

Het acht daagse uurwerk heeft dikke getoogde platines die verbonden zijn met baluster vormige pilaren. De achterplatine is identiek gesigneerd als de wijzerplaat. Het wordt aangedreven door twee veertonnen met snek en ketting. Het wordt gereguleerd door een slinger in combinatie met ankergang. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. zaagslagwerk op een gong. Het laatst geslagen uur kan worden gerepeteerd door aan een koord te trekken. De slinger kan vastgezet worden met een speciale schroef die in een extra gat gedraaid kan worden als de klok functioneert.

De kast

De getoogde kast is gemaakt van palissander en is versierd met profiellijsten. Het voordeurtje heeft een vergulde rand die versierd is met een fraai gegraveerd bladmotief. De achterdeur is versierd met een floraal ajour gezaagd paneel. De zijkanten hebben facet geslepen glaspanelen en op de voorste hoeken staan kwartzuilen. De geprofileerde voet staat op platte poten.

Charles Frodsham (1810 – 1871)

Charles Frodsham was een telg uit een klokkenmakersfamilie. Hij was de derde zoon van zes van William James Frodsham een chronometermaker die samenwerkte met William Parkinson. Charles was leerling van zijn vader en bleek veel talent te hebben. Rond zijn twintigste deed hij al mee aan de trails in Greenwich (soort wedstrijd voor de beste chronometer) en haalde er al een tweede prijs. Hoewel vier van zijn broers chronometers gingen maken bij de vader in de zaak begon Charles als chronometermaker onder eigen naam een firma in Londen. Zonder twijfel werd hij de bekendste en beste klokkenmaker/chronometermaker van allemaal. Hij deed veel onderzoek naar o.a. balansen en balansveren en zijn firma stak zelfs de beroemde firma van Dent naar de troon in het midden van de 19e eeuw. Hij werd president van de CC in 1855 en 1862. Van een aantal bekende voorgangers nam hij de zaak en inventaris over. Zo was daar de firma van John Roger Arnold in 1843. Maar ook B.L. Vulliamy in 1854. De firma van Frodsham & Co bestaat nog altijd en is daarmee de langst bestaande chronometerproducent en handel die er bestaat. Een klok van C. Frodsham genummerd 981 wordt door Derek Roberts gedateerd rond 1850. Lit.; Derek Roberts, Carriage and other travelling clocks pp. 281- 288. Brian Loomes, Watchmakers and clockmakers of the world pp. 284.

Afmetingen

(Hoogte) 22.7 cm (Breedte) 18 cm (Diepte) 12.5 cm
(Hoogte) 8.9 in (Breedte) 7.1 in (Diepte) 4.9 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Charles Frodsham London

Neem contact met ons op

    Back To Top