Skip to content
French-Antique clock-Frederic Duval A Paris.-Rosewood cartel-ormolu-bronze ormoly, louis XVI-2

Een kleine Franse louis XVI rozenhouten console klok, Frederic Duval A Paris, Circa 1780

Omschrijving

De klok

De 16-cm brede geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Frederic Duval A Paris.
De wijzers zijn fraai floraal ajour gezaagd, gegraveerd en verguld.

Het uurwerk

Het door veertonnen aangedreven uurwerk is identiek gesigneerd op de achterplatine en heeft een gangduur van 8 dagen. Het wordt geregeld door een spillegang in combinatie met een slinger met zijdeophanging. Het uurwerk slaat de hele en halve uren door middel van genummerde sluitschijf op een bel.

De kast

De getailleerde kast is gefineerd met palissander en rozenhout. Op de achterzijde is de kast gestempeld voor de ébéniste N.P Severin. De klok staat op een ojief gevormde wandconsole. Zowel de klok als de console zijn gedecoreerd met florale vuurvergulde bronzen monturen en het geheel is bekroond met een vaas.

De maker

Frederic Duval was een gerenommeerde klokkenmaker in Rouen en verhuisde later in zijn leven naar Parijs. In het Musée des Arts et Décoratifs in Parijs, zijn 2 horloges van zijn hand te vinden. Van zijn tijd in Parijs weten wij dat hij op Rue Mazarine (1777-78) werkzaam was en later Rue Jacob (1781). Tardy, “Dictionnaire des Horlogers Français”, ed 1971 p. 213
De maker van de kast, Nicolas-Pierre Severin, heeft zijn meesterschap behaald in Parijs op 26 juli 1757, en was een gerenommeerde meubelmaker in het Louis XVI tijdperk. Tardy, “Dictionnaire des Horlogers Français”, ed 1971 p. 593

Provenance

Deze klok is afkomstig uit de collectie van Lodewijk Houthakker, een gerenommeerde kunsthandelaar en verzamelaar uit Amsterdam.
Zie hier meer info over de familie:
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/nieuws/houthakker/

Afmetingen

(Hoogte) 73 cm (Breedte) 30 cm (Diepte) 16 cm
(Hoogte) 28 in (Breedte) 11.8 in (Diepte) 6.3 in

Prijs

€ 12.500

Signatuur

Frederic Duval A Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top