Skip to content
French-antique clock-Louis XV-corne verte-braket clock-cartel-miniature-ormolu

Een kleine Franse Louis XV corne verte consoleklok, Coutterez A Lyon, circa 1745.

Omschrijving

Corne verte

Vaak waren kleine consoleklokken bedoeld voor de slaapvertrekken en hadden daarom geen slagwerk. Daarom is het apart dat deze klok wel slagwerk heeft dat elk half uur slaat. De sterk getailleerde kast en de florale bronzen monturen plaatsen deze klok duidelijk in de Rococo- of Louis XV periode. De term ‘corne verte’ laat zich vertalen in ‘groene hoorn’en dat is precies wat het is. Een dunne laag runderhoorn is gefineerd op een groene ondergrond. Het resulteert in een fraaie en combinatie van groen en goud die heel paste in de kleurrijke Louis XV interieurs.

Coutterez A Lyon

De 16-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Coutterez A Lyon. De fraaie ajour en gegraveerde rococo wijzers zijn gemaakt van verguld messing.

identiek gesigneerd

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ten minste acht dagen. Het is op de achterplatine identiek gesigneerd Coutterez A Lyon. Het wordt gereguleerd door een rolanker in combinatie met een slinger die is opgehangen aan een touwtje. De klok slaat de hele- en halve uren door middel van een genummerde sluitschijf op een bel.

Console klok

Dit type klok dat staat op een wandconsole wordt daarom in Nederland meestal console klok genoemd maar soms ook cartel. De getailleerde kast is zoals boven beschreven geheel gefineerd met hoorn op een groene ondergrond. Deze is bekroond door een verguld bronzen siervaas. Verder is de kast gedecoreerd met fraaie verguld bronzen monturen. Het geheel staat op rococo poten en is geplaatst op een ojiefvormige console.

Afmetingen

(Hoogte) 70.5 cm totaal (Breedte) 29.5 cm (Diepte) 17.5 cm
(Hoogte) 17.8 in totaal (Breedte) 11.7 in (Diepte) 6.9 in

Prijs

€ 19.000

Signatuur

Coutterez A Lyon

Neem contact met ons op

    Back To Top