Skip to content
French-gilt-brass-rectangular-art-deco-miniature-small-carriage-travel-clock-paul-garnier-paris-

Een miniatuur Frans verguld messing reisklokje, Paul Garnier, circa 1890.

Omschrijving

Paul Garnier

Paul Garnier (1801 – 1853) wordt gezien als de grondlegger van de Franse reisklokken industrie. Hij vond een eenvoudig en betrouwbaar echappement uit waardoor de relatief goedkope klokken goed bleven lopen terwijl ze verplaatst of vervoerd werden. Hij patenteerde dit echappement dat hij ‘echappement à repos’ noemde op 30 september 1830. Hierna zou de reisklokken productie een enorme vlucht nemen in de daarop volgende decennia. Naast reisklokken is hij ook bekend geworden door zijn precisie- en elektrische klokken. Na zijn dood in 1853 nam zijn zoon Paul de zaak over. Zo bleef de naam en het huis Paul Garnier bestaan en klokken van zeer goede kwaliteit verkopen. Na de dood van deze Paul in 1916 bleef het ‘huis Paul Garnier’ bestaan tot 1953. Dit attractieve klokje stamt uit het tijdperk van de zoon ‘Paul Garnier’. Het is de strakke uitvoering zonder enig ornament dat erg ongebruikelijk is voor deze periode maar het zeker zeer interessant maakt.

De wijzerplaat

De 2.8-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Paul Garnier. De geblauwd stalen wijzers zijn van het ‘schoppen’ -type.

Vaste opwinding

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton met vaste opwinding en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform anker echappement in combinatie met een bi-metalen balans. De achterplatine is gesigneerd Paul Garnier Paris.

Verguld messing

Het rechthoekige kastje is gemaakt van verguld messing. Het heeft een handvat en een facetgeslepen paneeltje boven waardoor het echappement mooi zichtbaar is. Aan de achterzijde is een deur en het geheel staat op de platte onderkant.

Afmetingen

(Hoogte) 7 cm (inclusief handvat) (Breedte) 5 cm (Diepte) 3.9 cm
(Hoogte) 2.7 in (inclusief handvat) (Breedte) 1.9 in (Diepte) 1.5 in

Prijs

€ 4.500

Signatuur

Paul Garnier

Neem contact met ons op

    Back To Top