Skip to content
monumental-imposing-French-Empire-gilt-patinated-bronze-sculptural-striking-mantel-clock-Chronos-Amor-Cupid-Claude-Galle-

Een monumentale Franse Empire verguld en gepatineerd bronzen pendule, Claude Galle, circa 1810

Omschrijving

Verguld en gepatineerd brons

Op het eerste gezicht valt op hoe goed de natuurlijke houding en beweging van de figuren is weergegeven. Hoewel de jongeman stilstaat lijkt hij te bewegen wat spreekt voor de kunde van de maker. Dichtbij valt direct de uitmuntende kwaliteit van het verguld en gepatineerd brons op. Zowel het realisme als de kwaliteit van afwerking van deze sculpturen zijn kenmerkend voor de maker Claude Galle. Hij behoort tot de beste bronziers van het late Louis XVI en Empire periodes.
Het thema dat hier wordt uitgebeeld op deze figurale pendule is ‘Amor steelt de Tijd’. Hierbij wordt de Tijd logischerwijs gepersonifiëerd door Chronos die uitgebeeld is als een oudere bebaarde man met vleugels. Deze God van de Tijd wordt door de jonge elegante Amor door middel van papaverbollen in slaap gesust. Terwijl hij dat doet pakt hij de zandloper uit de handen van de oude man. Dit vaker voorkomende thema werd ook wel afgebeeld door een Amor die de tijd probeerde te bedekken. Door het stelen van de zandloper wordt het onmogelijk om de Tijd nog te laten verstrijken. Het zou slaan op de tijdloosheid en ongankelijkheid van echte liefde. Maar het zou ook kunnen slaan op het feit dat de tijd uiteindelijk alles doet vergaan. En daarmee is de tijd een vijand van de liefde.

De wijzerplaat

De 11.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft romeinse cijfers. Onder de XII staat de signatuur Galle Rue Vivienne No 9. De geblauwd stalen wijzers zijn van het Breguet type.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger die opgehangen is aan een touwtje. De klok slaat de hele en halve uren op een bel door middel van een sluitschijf. De ronde platines zijn onder afgeplat wat vaker voorkomt in deze periode.

De kast

Het uurwerk is gemonteerd in een vuurvergulde kast die een natuurlijke ondergrond voorstelt met steen en begroeiing. Hierop ligt een geplooide mantel waarop de dommelende figuur van Chronos zit. Voor hem staat de iets gedraaide figuur van Amor. Het geheel is geplaatst op een rood marmeren basement die onder en boven zeer fraai gegoten en geciseleerde profiellijsten heeft. De gepatineerd bronzen plinth daaronder staat op vier platte ronde poten.

Afmetingen

(Hoogte) 62 cm, (Breedte) 61 cm, (Diepte) 24 cm.
(Hoogte) 24.4 in (Breedte) 24 in (Diepte) 9.4 in

Prijs

€ 42.000

Signatuur

Claude Galle, Rue Vivienne No. 7 Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top