Ga naar hoofdinhoud
Dutch-ebonised-striking-table-clock-calendar-moonphase-antique-clock-Vrijthoff-the hague

Een Nederlandse tafelklok met maanfase en volkalender, L. Vrijthoff Haga, circa 1740

Omschrijving

De wijzerplaat

De 19-cm getoogde messing wijzerplaat heeft een opgelegde verzilverde en gegraveerde cijferring met Romeinse cijfers en vijf-minuten boogjes, links en rechts boven de cijferring zitten twee kleine gegraveerd en verzilverde hulpwijzerplaatjes waarvan links de hulpwijzer voor regulatie en rechts de hulpwijzer voor slaan en niet slaan. In het gematteerde centrum zitten vensters voor de datum, maand en dag en het verzilverde en gegraveerd signatuurplaatje L. Vrijthoff Haga. Rondom de cijferring zijn er ajour gegoten messing rococo hoekstukjes. In de met bloemen beschilderde toog zit de maanschijf met de aanduiding van de dagen van de maancyclus. De geblauwd stalen wijzers zijn ajour gezaagd en de wekkerschijf is gemaakt van gegraveerd verzilverd messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen met snek en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door spillegang in combinatie met een slinger. De lengte van de slingerveer kan veranderd worden door een hefboompje dat middels de hulpwijzer op de wijzeprlaat kan worden ingesteld. Door de lengte aan te passen gaat de klok sneller of langzamer lopen. Het uurwerk heeft Hollandse halfuurslag op twee alternerende bellen. Men kan het uurwerk laten repeteren door aan een touwtje te trekken. Het heeft wekkerwerk met trekopwinding op één bel. De achterplatine is voorzien van een zeer fraaie florale gravering.

De kast

De gezwart houten kast heeft een “inverted bell top” bekroond met een messing handvat. Op de hoeken staan eikelvormige messing sierknoppen. In de beglaasde deur en aan de zijkanten zitten er ajour gezaagde houten fretten. De geprofileerde voet is geplaatst op houten pootjes.

Lambertus Vrijthoff

Over Lambertus Vrijthoff is bekend dat hij werd geboren rond 1690 in Valkenburg aan de Geul. Hij werkte sinds 1724 in Den Haag. Zijn zaak was gevestigd in de Lange Poten en later n de Hoogstraat. Vanaf 1750 was hij horlogemaker van het Hof van de Prins van Oranje. Daarnaast was hij in 1762 hoofdman en in 1764 deken van het gilde.
Leuk is dat Lambertus Vrijthoff ook reclame maakte voor zijn zaak. Er is een advertentie van hem bekend in de ’s-Gravenhaegse Courant, no. 127 van 23 oktober 1754.

E. Morpurgo 1970, p. 136
P. Mestrom 1977, p. 242

Afmetingen

(Hoogte) 52 cm (handvat omhoog) (Breedte) 28 cm (Diepte) 19 cm
(Hoogte) 20,3 in (handvat omhoog) (Breedte) 10,9 in (Diepte) 7,4 in

Prijs

verkocht

Signatuur

L. Vrijthoff Haga

Neem contact met ons op

    Back To Top