Ga naar hoofdinhoud
swiss-brass-striking-repeating-antique-travel-capucine-chaux de fonds-clock-timepiece-10

Een vroege Zwitserse messing ‘Capucine’ reisklok met slagwerk en wekker, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

De 11-cm doorsnee geëmaileerde wijzerplaat heeft Arabische cijfers en is nog uitgevoerd zonder lunet wat later gebruikelijk wordt. De messing wijzers zijn van het Breguet type en de wekkerschijf is van gegraveerd verzilverd messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger die hangt aan een draad. De klok slaat de hele en halve uren door middel van zaagslagwerk op een boven geplaatst bel. Op het uur wordt na twee minuten de uren nog een keer geslagen wat aangeduid wordt met ‘Morbier slagwerk’. Ook kan men de uren laten repeteren door het hendeltje dat aan de zijkant uitsteekt naar beneden duwen. Dit was natuurlijk handig in het donker als men wilde weten hoe laat het ongeveer was. De klok heeft een wekker die ingesteld wordt door de wekkerschijf en geactiveerd door met touwtje een hulpveertonnetje op te winden.

De kast

De rechthoekige messing kast heeft deuren aan de zijkanten en de achterkant. Op de hoeken staan ornamentale vaasjes en in het midden is de bel met een handvat op een vijfde siervaas. Het geheel is geplaatst op vier gedraaide poten.

Afmetingen

(Hoogte) 26 cm (met handvat omhoog) (Breedte) 11.5 cm (Diepte) 8 cm
(Hoogte) 10.2 in (met handvat omhoog) (Breedte) 4.5 in (Diepte) 3.1 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top