skip to Main Content
German-Schwarzwald-Black-Forest-miniature-wood-sorg-wall-clock-neustadt

Een zeer klein Duits Schwarzwald ‘Sorg’ ‘Tropfenuhr’ klokje, circa 1830

Omschrijving

Het verhaal

Het was de klokkenmaker Joseph Sorg uit Neustadt in het Zwarte Woud in Duitsland die rond 1820 begon met het maken van miniatuurklokjes. Ook toen al zal er een markt geweest zijn voor schattige makkelijk plaatsbare klokjes. Alhoewel er ook andere makers deze klokjes hebben gemaakt is de naam ‘Sorg’ er onlosmakelijk mee verbonden geraakt. De wat latere uitvoeringen hebben vaak een schildvormig messing omkadering van de emaillen wijzerplaat. Dit vroegere exemplaar met de vrijstaande ronde wijzerplaat waarboven een iets taps lopend fretje heeft een soort druppelvorm. Daarom worden door kenners dit type ‘Tropfenuhr’ genoemd.

De wijzerplaat

De 4.7-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en geblauwd stalen puntwijzers. Hierboven is een latoenen fretje aangebracht met een hoog reliëf van een zittende Cupido.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een gewicht en heeft een gangduur van een dag. Het heeft houten platines met metalen busjes waar de assen in draaien. Dit wordt door kenners aangeduid met ‘Holzgespindelt’. De gang wordt gereguleerd door een rolanker in combinatie met een slinger met messing slingerlens.

De behuizing

Het kastje is gemaakt van beukenhout en wordt afgedekt door een gebogen plaatje messing. Het wordt aan de muur gehangen met een ophangbeugel en vier afstandhouders.

Afmetingen

(Hoogte klokje) 7.7 cm (Breedte) 4.7 cm (Diepte) 4.8 cm
(Hoogte klokje) 3 in (Breedte) 1.9 in (Diepte) 1.9 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top