Skip to content
French gilt brass anglaise striking alarm musical antique travel carriage clock Breguet Paris-

Een zeer zeldzame Franse vergulde reisklok met slagwerk en speelwerk, Breguet, circa 1860.

Omschrijving

De Wijzerplaat

De 5.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en geblauwde Breguet wijzers. De wijzerplaat is geplaatst in een verguld masker waar onderin een hulpwijzerplaatje voor de wekkerinstelling.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok slaat de hele en halve uren op een gong d.m.v. zaagslagwerk. Als het speelwerkje met twee melodieën is opgewonden wordt het geactiveerd door de wekker. Als met het hulpveertonnetje opwindt voor de wekker slaat deze op de gong. De achterplatine is gesigneerd Breguet 2408.

De Kast

De verguld messing kast wordt bekroond door een hoekig handvat en heeft boven een glaspaneeltje dat het echappement zichtbaar maakt. Op de hoeken staan gecannelleerde zuilen waartussen facetgeslepen glaspanelen zitten. Het geheel staat op een rechthoekige voet op platte poten. Dit type kast wordt aangeduid met de term ‘Anglaise’ en kenmerkt zich door het hoekige handvat en de rechthoekige voet. Aan de onderzijde kan het speelwerkje worden opgewonden en is er een hendel om de melodie te veranderen.

Afmetingen

(Hoogte) 20 cm (handvat omhoog) (Breedte) 10.2 cm (Diepte) 9 cm
(Hoogte) 7.9 in (handvat omhoog) (Breedte) 4 in (Diepte) 3.5 in

Prijs

€ 12.500

Signatuur

Breguet

Neem contact met ons op

    Back To Top