Skip to content
English-London-mahogany-brass-mounted-striking-date-bracket-antique-wall-clock-Chater & Sons-

Een zeldzame Engelse mahonie consoleklok Chater & Sons London, circa 1760.

Omschrijving

De wijzerplaat

De messing wijzerplaat heeft een geronde boven- en onderkant en golvende zijden. De verzilverde en gegraveerde cijferring heeft Romeinse cijfers. Het gematteerde centrum heeft een venter voor de schijnslinger en een verzilverd plaatje dat gesigneerd is Chater & Sons London. In de toog aan de bovenzijde is een hulpcijferring voor strike/silent. In de toog aan de onderzijde is een hulpcijferring voor de datumaanduiding. Rondom deze cijiferringen zijn folraal ajour gegoten en vergulde ornamenten aangebracht. De ajour wijzers zijn van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het platine uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen in combinatie met snek en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door spillegang in combinatie met een vast slinger. De klok slaat de hele uren d.m.v. zaagslagwerk op een bel. Wanneer men aan het koorje trekt repeteert de klok het laatst geslagen uur. De achterzijde van het uurwerk is fraai gegraveerd met krullen en bladeren rondom een cartouche met dezelfde signatuur.

De kast

De aantrekkelijke met mahonie gefineerde kast is zeer ongebruikelijk van vorm. Op de belvormige bekroning staat een siervaas. Onder de geprofileerde rand is zeer fraai gegraveerde en ajour gezaagde messing frets aangebracht. De deur met glaspaneel volgt de golvende beweging van de wijzerplaat. Ook de zijpanelen hebben deze vorm en zijn ingevuld met vergelijkbare frets. Het bovenste deel van de kast schuift over de geïntegreerde console heen die aan de onderzijde eindigt met een messing sierknop.

Afmetingen

(Hoogte) 69 cm (Breedte) 23.5 cm (Diepte) 13.5 cm
(Hoogte) 27.2 in (Breedte) 9.3 in (Diepte) 5.3 in

Prijs

€ 23.000

Signatuur

Chater & Sons London

Neem contact met ons op

    Back To Top