Ga naar hoofdinhoud
French-directoire-empire-patinated-bronze-ormolu-bon-sauvage-striking-mantel-antique-clock-Le-chasseur-amérindien

Een zeldzame Franse Directoire ‘au bon sauvage’ pendule ‘De Amerikaanse jager’, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

De 11.5-cm geëmailleerde wijzerplaat is gesigneerd Terriens à Paris en heeft Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding. De fraai ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn van verguld messing. De wijzerplaat is gevat in een zeer fijn geciseleerde verguld bronzen lunet.

Het uurwerk

Het uurwerk word aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger die is opgehangen aan een zijden draad. De platines zijn aan de onderzijde afgeplat. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. een sluitschijf op een bel.

De kast

De gepatineerd bronzen kast heeft convexe gebogen zijkanten en is geplaatst op gedraaide vergulde poten. Aan de voorzijde is een reliëf te zien van een tropisch landschap met onder andere palmen waarin drie figuren zich bezighouden met de jacht, de landbouw en de visserij. Het geheel wordt bekroond door een verguld bronzen kar op vier wielen waarop een draak met dubbele staart die het leidsel in zijn bek heeft. Achter de draak zit een jager met verengewaad en hoofdtooi die een pijl en boog in zijn handel heeft.

Afmetingen

(Hoogte) 51.5 cm (Breedte) 38 cm (Diepte) 13 cm.
(Hoogte) 20.3 in (Breedte) 15 in (Diepte) 6.7 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Terriens à paris

Neem contact met ons op

    Back To Top