Ga naar hoofdinhoud
French-Louis XVI-gilt-bronze-ormolu-pendule-d'officier-quarter-striking-Paris-travel-LeFebvre-Fontainebleau-antique-clock-

bekijk de klok

Een zeldzame Franse Louis XVI vergulde officiers pendule, LeFebvre A Fontainebleau, circa 1770

Omschrijving

De wijzerplaat

De 13.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat met Arabische cijfers gesigneerd Le Febvre A Fontainebleau. De ajour gezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers zijn van het fleur-de-lis type.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door drie veertonnen en heeft een gangduur van twee weken. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een zijden draad. Op de identiek gesigneerde achterplatine zit een clip systeem waarmee de slinger vastgezet kan worden voor transport. De klok slaat de kwartieren op twee bellen en de uren op een derde bel d.m.v. twee sluitschijven.

De kast

De kast is op een zeer opmerkelijke manier gemaakt. Deze is niet zoals gewoonlijk gegoten en dan geciseleerd, maar geheel gezaagd, gedraaid, gedreven en gegraveerd uit messing. Daarna is de kast vuurverguld. Wellicht is dit gedaan om de restricties van de gilden te ontlopen. Bronsgieters, beeldhouwers en vergulders zaten allemaal in verschillende gildes waardoor deze werklieden niet mochten samenwerken. Alleen aan het hof golden deze beperkende regels niet.
De rechthoekige kast is bekroond door een cuppola met daarop een handvat. Op de hoeken staan sierknoppen met daartussen een galerij van bloemen en voorop een bloemenmand. Aan de zijkanten zijn gedraaide cirkels aangebracht met een pentagram met decoratieve loofwerk er boven en er onder. Onder de wijzerplaat aan de voorzijde is een ovaal slingervenster aangebracht in een rijk geornamenteerd paneel. De geprofileerde plint is geplaatst op vier gedraaide poten.

Provenance

Van dezelfde maker zijn enkele andere vergelijkbare doch verschillende klokken bekend. Hiervan is dit exemplaar het grootste en heeft als enige kwartierslag. De signatuur slaat waarschijnlijk op Jean LeFebvre die meester klokkenmaker werd in 1733 en ook werkzaam was in Parijs. Hij was klokkenmaker van de koning. Lit. Tardy, Dictionnaire des Horlorgers Français, pp. 362.
De klok is ongeveer 200 jaar in bezit geweest van de familie Provôt die huisden in Château Maffliers net boven Parijs. De foto is genomen in dit kasteel en de klok is zichtbaar op de schouw achter Mw Provôt-Homberg. Op de foto heeft de klok nog een wit marmeren voet zichtbaar die in de 19e eeuw aan de klok was toegevoegd.
De veren zijn gedateerd 1762.

Afmetingen

(Hoogte) 35.5 cm (handvat omhoog), (Breedte) 18 cm, (Diepte) 13 cm.
(Hoogte) 14 in (Breedte) 7.1 in (Diepte) 5.1 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

LeFebvre A Fontainebleau

Neem contact met ons op

    Back To Top