Ga naar hoofdinhoud
French-gilt-brass-bamboo-case-porcelain-sevres-striking-repeating-antique-carriage-travel-clock-

Een zeldzame Franse vergulde ‘Bamboo case’ reisklok met porseleinen panelen, F. Gardon, circa 1880.

Omschrijving

De Wijzerplaat

De 7-cm brede wijzerplaat laat een polychroom geschilderd landschap zien waarin vogels zitten en vliegen gesigneerd F. Gardon. Hierop staan de zwarte Romeinse cijfers. de geblauwd stalen wijzers zijn van het Breguet type.

Het Uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform ankegang in combinatie met een balans. De klok slaat de hele en halve uren op een gong d.m.v. zaagslagwerk. Als men deknopop de kast indrukt herhaalt de klok het laatst geslagen uur. De achterplatine is gemerkt G.B.

De Kast

De prachtig gemaakt verguld messing kast heeft verzilverde accenten bij de insnijdingen van het ‘bamboe’. Op de kast is een scharnierend handvat gemonteerd. Aan de zijkanten en in de achterdeur zijn vergelijkbare porseleinen panelen gemonteerd ook geschilderd door F. Gardon. Het geheel is geplaatst op het verlende van de bamboestelen. De bamboe kast werd ontworpen in de periode waarin veel kunstenaars en handwerkslieden zich lieten inspireren op de kunst uit het Verre Oosten. Deze stroming in de kunst en toegpaste kunst wordt meestal aangeduid met Ori├źntalisme. De vorm van de kast maakte het veel ingewikkelder en daardoor veel duurder om deze te maken. Daarom zijn deze klokken allemaal voorzien van uurwerken van een hoge kwaliteit. Als we daarbij bedenken dat ieder paneel afzonderlijk geschilderd is door een kunstenaar, is het niet moeilijk om te bedenken dat deze klok indertijd een klein fortuin gekost heeft.

Afmetingen

(Hoogte) 18.5 cm (Breedte) 9.3 cm (Diepte) 8.5 cm
(Hoogte) 7.3 in (Breedte) 3.7 in (Diepte) 3.3 in

Prijs

verkocht

Signatuur

F. Gardon

Neem contact met ons op

    Back To Top