Een Hollandse notenhouten staande klok, Gerrit Kramer 1741
Omschrijving
8-daags uurwerk met Hollandse kwartierslag op twee bellen, wekkerwerk, zeldzame met fluweel overtrokken wijzerplaat, gedateerd 1741.
De getoogde wijzerplaat is overtrokken met fluweel wat erg ongewoon is voor deze periode. Eigenlijk komt dit niet voor na 1700. De verzilverde cijferring met Romeinse cijfers is gesigneerd Gerrit Kramer. Ook de wijzers zijn zeer ongewoon fijn ajour uitgevoerd en van zilver. In het midden zijn naast een secondewijzer ook zenaamde vensters voor de aanduiding van datum, dagen van de week en maanden. In de toog is er een fraai gegraveerde maanstand met dagen van de maancyclus en hoog- en laag water. Wat opvalt is de zeer gedetailleerde uitvoering van al het graveerwerk en de wijzers.
Ook het uurwerk is fraaier dan normaal uitgevoerd met veel kleine versierselen aan de onderdelen. Het moet eens per week opgewonden worden (8-daags) en is op de achterplatine en een lichter gedateerd 1741. De klok slaat de uren en halve uren voluit op twee wisselende bellen en geeft een enkele slag op de kwartieren. Dit wordt aangeduid met de term ‘Hollandse kwartierslag’. Ook heeft de klok wekkerwerk dat slaat op de grote bel.
De kast is van eikenhout en gefineerd met wortelnoten. De uitvoering is van een klassieke eenvoud die goed past bij de ingetogen maar fijne uitvoering van het uurwerk en wijzerplaat. Een mooie gestoken kuif en ornament op de deur samen met de gezwarte pilasters langs de deuren versterken het geheel. Op de kap staan drie gedraaide siervazen.