Skip to content
South-German-Louis XVI-parcel-gilt-painted-gilt-bronze-sculptural-rack-clock-

Een zeldzame Zuid Duitse Louis XVI sculpturale zaagklok, circa 1770

Omschrijving

Zaagklok

De ‘zaag’ bij een zaagklok is een metalen geleider waar aan één of beide zijden tanden zijn aangebracht waar een tandwiel in kan grijpen. Meestal lopen zaagklokken op hun eigen gewicht. Door het uurwerk met wijzerplaat omhoog te schuiven langs de vertande geleider wordt de klok ‘opgewonden’. Door het lopen zakt het uurwerk en wijzerplaat langzaam naar beneden. Dit maakt deze klokken voor velen amusant and decoratief.

Louis XVI

De 6.5-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding. De fraaie gegraveerde en gezaagde wijzers zijn gemaakt van verguld messing. De verguld bronzen omlijsting wordt bekroond door een siervaas geflankeerd door vogels. Hieraan hangen guirlandes met een ramskop in het midden. De siervaas en guirlandes zijn vormen die typische kenmerken zijn voor het Louis XVI tijdperk.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door het eigen gewicht en heeft een gangduur van 2.5 dag wat ongebruikelijk lang is voor dit soort klokken. In de verticale geleider zijn staafjes aangebracht waar het grondrad van het uurwerk in grijpt. Het wordt gereguleerd door spillegang on combinatie met een slinger die is opgehangen aan een touwtje.

De achterplank

De geleider is opgehangen in een gelakte en vergulde houten sculpturale achterplank. Deze wordt bekroond door een vrouwenhoofd boven een gewelfde profiellijst met guirlandes die uitsteekt boven het concaaf gebogen middendeel. Dit deel wordt geflankeerd door dwarsgeplaatste hoeken die staan op het gebogen onderstuk dat gedragen wordt door een meerman.

Afmetingen

(Hoogte) 74 cm (incl. ophangring) (Breedte) 33 cm (Diepte) 10 cm
(Hoogte) 29.2 in (incl. ophangring) (Breedte) 13 in (Diepte) 3.9 cm

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top