Ga naar hoofdinhoud
Swiss-Greiner-Bremond-Geneva-operatic-ouverture-cylinder-music-box-musical-rosewood-marquetry-mechanical-music

Beluister de speeldoos

Een zeldzame Zwitserse Greiner & Bremond ‘Ouverture’ cilinder speeldoos, circa 1860.

Omschrijving

Het Mechanisme

Het messing mechanisme speelt met een 8-cm doorsnee en 33.5-cm lange cilinder één van zes bekende melodieën op een stalen kam. Het wordt aangedreven door een veerton met een vaste opwindhendel en is genummerd 298. Aan de rechterzijde zijn twee hendels. De voorste voor start/stop en de achterste voor herhalen/verwisselen van de melodie.

De Kist

De fraaie kist is gefineerd met palissander. De deksel is ingelegd met dunne messing biezen en een ornament met floraal gezaagd messing in combinatie met pseudo schildpad en lakwerk. Ook de voorzijde heeft dergelijke smalle biezen en een centraal ornament. Aan de binnenzijde is een gegraveerde verzilverde messing plaquette met de melodieën. Het geheel staat op brede afgeschuinde poten.

De Melodieën

1. Il Trovatore Miserere Verdi
2. Lily Bells Wallace
3. Dinorah Ombre légère Meyerbeer
4. Le Carnaval de Venise Schuloff
5. Norma Casta Diva Bellini
6. Valse de Faust Gounod

Ouverture speeldoos

De term ‘ouverture speeldoos’ is voor behouden aan een hele kleine groep speeldozen. De cilinder van deze dozen is extra dik waardoor de melodie langer duurt dan een speeldoos waarvan de cilinder een kleinere doorsnede heeft. Hierdoor kan de maker veel meer met de melodie doen of zelfs meerdere melodieën samenvoegen zoals vaak het geval is in een ouverture van een groot muziekstuk. De kam is zeer fijn vertand waardoor er veel noten tegelijkertijd gespeeld kunnen worden en er veel nuances kunnen worden aangebracht. Speeldozen waren ten tijde van de productie al zeer dure en exclusieve objecten waarbij deze ouverture dozen tot de top van het segment behoorden.

Afmetingen

(Hoogte) 18.5 cm, (Breedte) 62 cm, (Diepte) 31 cm.
(Hoogte) 7.3 in (Breedte) 24.4 in (Diepte) 12.2 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Greiner & Bremond

Neem contact met ons op

    Back To Top