Swiss-Bern-brass-gilt-night-antique-clock-vielleuse-verge-Blaser-ormolu-night Clock

Een Zwitserse verguld messing nachtklok ‘Vielleuse’ B. Blaser A Berne, circa 1750.

Omschrijving

De wijzerplaat

De verzilverde messing cijferring heeft ajour gezaagde Romeinse cijfers, heeft drie ornamentale spaken en draait over een messing centrum. De halve uren zijn aangeduid door middel van ruitvormige gaten en de minuten aan de buitenrand afwisselend door ronde en ruitvormige gaten. In het midden van de ornamentale fret is een ajour fleur-des-lis ornament waarvan de onderste punt dient als wijzer waarlangs de cijferring draait. Zowel dit ornament als het bovenste deel van de cijferring heeft rode stof als achtergrond. Hierdoor wordt de ‘wijzer’en de bovenste cijfers zichtbaar als er een lichtbron achter wordt geplaatst.

Het uurwerk

Het platine uurwerk heeft fraaie balustervormige pilaren en wordt aangedreven door een veerton. Het heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie met een slinger met zijde ophanging. De achterplatine is gesigneerd B. Blaser A Berne.

De kast

Het uurwerk is gevat in een ijzeren behuizing met platte bovenkant waar een kaarsje op geplaatst kan worden. Het geheel is geplaatst op gegoten gebogen verguld messing poten die inklapbaar zijn.

De signatuur B. Blaser slaat waarschijnlijk op Balthasar die genoemd wordt als stadsklokkenmaker tussen 1770 en 1782 in Bern. Hij leverde onder andere vier wandklokken voor het stadhuis samen met Franz Hänni. Er zijn meerdere klokken van hem bekend waaronder een vergelijkbare nachtklok. Jürgen Abeler, Meister der Uhrmacherkunst P. 68

Afmetingen

(Hoogte) 29 cm, (Breedte) 17 cm, (Diepte) 8 cm.
(Hoogte) 11.4 in (Breedte) 6.7 in (Diepte) 3.1 in

Prijs

€ 12.500

Signatuur

B. Blaser Berne

Neem contact met ons op