Ga naar hoofdinhoud
Swiss-Bern-brass-gilt-night-antique-clock-vielleuse-verge-Blaser-ormolu-night clock

bekijk de klok in een video

Een Zwitserse verguld messing nachtklok ‘Vielleuse’ B. Blaser A Berne, circa 1750.

Omschrijving

De wijzerplaat

De verzilverde messing cijferring heeft ajour gezaagde Romeinse cijfers, heeft drie ornamentale spaken en draait over een messing centrum. De halve uren zijn aangeduid door middel van ruitvormige gaten en de minuten aan de buitenrand afwisselend door ronde en ruitvormige gaten. In het midden van de ornamentale fret is een ajour fleur-des-lis ornament waarvan de onderste punt dient als wijzer waarlangs de cijferring draait. Zowel dit ornament als het bovenste deel van de cijferring heeft rode stof als achtergrond. Hierdoor wordt de ‘wijzer’en de bovenste cijfers zichtbaar als er een lichtbron achter wordt geplaatst.

Het uurwerk

Het platine uurwerk heeft fraaie balustervormige pilaren en wordt aangedreven door een veerton. Het heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie met een slinger met zijde ophanging. De achterplatine is gesigneerd B. Blaser A Berne.

De kast

Het uurwerk is gevat in een ijzeren behuizing met platte bovenkant waar een kaarsje op geplaatst kan worden. Het geheel is geplaatst op gegoten gebogen verguld messing poten die inklapbaar zijn.

De signatuur B. Blaser slaat op Bendicht zoon van Mathys Blaser klokkenmaker in Bern. Hij werd in 1697 in M√ľnsingen gedoopt en trad in 1723 in het huwelijk. In datzelfde jaar werd hij opgenomen als klokkenmaker in het gilde. Vanaf 1742 werkt hij ook als stadsuurwerkmaker en is verantwoordelijk voor het onderhoud van ‘Zeitglockenturm’en het Raadhuis. Een jaar later werd hij ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de Kefi Turm in Bern. Hij ontwikkelt samen met Daniel Funk de typische Berne nachtklok. Daniel Funk is de maker van de kenmerkende bronzen op deze klokken. Lit; Von Holthey, Bischof Scherer, Kagi, “Deutschschweizer Uhrmachermeister und ihre Werke vom 14. bis 19. Jahrhundert, pp. 65, 66, 69, 79,80, 82.

Afmetingen

(Hoogte) 29 cm, (Breedte) 17 cm, (Diepte) 8 cm.
(Hoogte) 11.4 in (Breedte) 6.7 in (Diepte) 3.1 in

Prijs

verkocht

Signatuur

B. Blaser Berne

Neem contact met ons op

    Back To Top