skip to Main Content
French-gilt-brass-janvier-travel-stopwatch-compteur-miniature-antique-clock-

Janvier, een zeldzaam en klein Frans messing reisklokje, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

5.6-cm geëmailleerde wijzerplaat met Arabische cijfers en gecallibreerd voor seconden. Geblauwd stalen fleur-de-lis wijzers en centrale seconde.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van circa drie dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang met een rad met spitse tanden. De balans is door middel van een rondsel verbonden met dit anker en tikt hele secondes. De balans kan stilgezet worden door een schuifsysteem. Door de constructie van de balans in combinatie met een rondsel blijft er druk op het echappement waardoor het klokje weer gaat lopen als het schuifsysteem weer wordt teruggeduwd. Dit systeem is te zien als een experimentele stopwatch.

De kast

Het vergulde messing kastje heeft een kussen top bekroond door een fijn uitgevoerd handvat. De gladde kast heeft aan de achterzijde een uitneembaar rugpaneel dat gesigneerd is JANVIER en genummerd No 118. Het rechthoekige geheel is geplaatst op slofpootjes. Aan de zijkanten is het schuifsysteem te bedienen bij de letters A (arreter) en M (mouvement)

Afmetingen

(Hoogte) 8 cm, 9.5 cm (handvat omhoog) (Breedte) 6.1 cm (Diepte) 4.1 cm
(Hoogte) 3.1 in, 3.7 (handvat omhoog) (Breedte) 2.4 in (Diepte) 1.6 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Antide Janvier

Neem contact met ons op

    Back To Top