skip to Main Content
large-English-neo-gothic-brass-skeleton-quarter-chime-calendar-antique-clock-Cox-Islington-Victorian-

Een grote Engelse messing ‘quarter chiming’ skeletklok met kalender, H. Cox Islington, circa 1850

Omschrijving

Het verhaal

Deze skeletklok kan om meerdere redenen uitzonderlijk genoemd worden. Ten eerste is het een groot exemplaar. Verder heeft de klok in tegenstelling tot veruit de meeste Engelse skeletklokken slagwerk. En dit is geen gewoon slagwerk dat ieder uur slaat maar het is zelfs kwartierslagwerk. Deze zogenaamde ‘quarter chime’ is een speelwerkje dat een per kwartier steeds langere melodie speelt met acht hamers op acht bellen. Wat de klok tenslotte echt uitzonderlijk maakt is dat er ook nog een uitgebreide kalender op zit die de datum, dagen van de week en de maanden aangeeft. Skeletklokken zijn al decoratief door het zichtbare van de tandwielen maar in dit geval nog complexer en indrukwekkender door de ‘quarter chime’ en de cijferringen van de kalender.

De cijferringen

De 20-cm gegraveerde verzilverde cijferring heeft Romeinse cijfers. Onder de XII is er een ring voor de seconden. Linksonder de cijferring is de aanduiding voor de dagen van de week. Rechtsonder is de aanduiding voor de datum. Centraal boven is een signatuurplaatje gesigneerd HEN.y COX ISLINGTON waarin een venster is voor de aanduidng voor de maanden. De geblauwd stalen wijzers zijn van het Breguet type.

Het uurwerk

Het geheel zichtbare uurwerk wordt aangedreven door drie veertonnen met snek en ketting en heeft een gangduur van acht dagen. Het heeft een Graham ankergang in combinatie met een zware slinger. De klok geeft ieder kwartier aan door een melodie te spelen met acht hamers op acht bellen. De melodie wordt per kwartier langer en geeft zo aan welk kwartier het is. Na het spelen van het vierde kwartier slaat de klok de hele uren voluit op de grote bel d.m.v. zaagslagwerk.

De kast

Het frame bestaat uit zeer dikke messing platen die met zware pilaren met elkaar verbonden zijn. De vorm doet aan een Gotisch kerkgebouw denken met de driepassen, langgerekte ramen en de kruisbloembekroningen. Het staat op getrapte messing basementen geplaatst op een gezwart houten getrapte voet met platte poten.

Afmetingen

(Hoogte) 60 cm (klok) (Breedte) 48.5 cm (Diepte) 22 cm
(Hoogte) 23.6 in (klok) (Breedte) 19.1 in (Diepte) 8.6 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Henry Cox Islington

Neem contact met ons op

    Back To Top