Skip to content
small-French-Regence-LXV-brass-Boulle-quarter-repeating-alcove-antique-console-bracket-clock-Lieutaud-Paris-

Een klein Frans Regence Boulle consoleklokje met kwartierrepetitie, Lieutaud, circa 1730.

Omschrijving

Console klok

Het type van de Franse consoleklok is ontstaan uit de ‘pendules religieuses’. Deze voorlopers werden hoofdzakelijk aan de muur gehangen of op staande consoles gezet. De religieuses werden naar het einde van de 17e eeuw steeds groter en rijker van versiering. In het eerste kwart van de 18e eeuw werden de contouren van de behuizing minder strak. Het was een kleine stap om passend in het geheel er een wandconsole bij te maken. De consoleklok werd erg populair in de Regence en Lodewijk XV periodes. Net als bij deze klok zijn ze vaak gefineerd met een combinatie van messing en schildpad welke techniek genoemd is naar de uitvinder (Charles-André) Boulle. Kleine consoleklokken zijn vrij zeldzaam. Klokken waren duur en weinigen konden zich een extra klok veroorloven. Dit kleine exemplaar heeft geen slagwerk maar wel kwartierrepetitie op aanvraag wat het waarschijnlijk maakt dat deze klok gemaakt is voor de slaapvertrekken.

Wijzerplaat

De 12.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft blauwe Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding. De fraaie gezaagde en gegraveerde wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Lieutaud

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het wordt gereguleerd door een rolanker in combinatie met een slinger die is opgehangen aan een touwtje. De platines zijn met elkaar verbonden door fraaie balustervormige pilaren en de achterzijde is gesigneerd Lieutaud A Aix No. 50. Door aan een koord te trekken repeteert de klok de kwartieren en uren op drie bellen. Deze kwartierepetitie was natuurlijk heel handig in een tijd dat men niet even het licht aan kon doen. In het donker kon men zo horen hoe laat het ongeveer was.

Charles-André Boulle

De gecontourneerde kast is geheel voorzien van Boulle-fineer. Deze decoratievorm bestaat uit een combinatie van schildpad en gegraveerd messing en is vernoemd naar de uitvinder Charles-André Boulle die werkte voor Lodewijk XIV. Het geheel wordt bekroond door een putto met een zandloper. Verder is de kast voorzien van florale en klassieke bronzen monturen. De voor- en zijkanten zijn voorzien van glaspanelen. De klok staat op een ojief-gebogen console.

Afmetingen

(Hoogte) 67 cm (inclusief console) (Breedte) 26.5 cm (Diepte) 15 cm
(Hoogte) 26.3 in (inclusief console) (Breedte) 10.4 in (Diepte) 5.9 in

Prijs

€ 14.500

Signatuur

Lieutaud A Aix

Neem contact met ons op

    Back To Top