Skip to content
French-Louis XV-Boulle-marquetry-bracket-cartel-Melon-Paris-gilt-bronze-antique-clock-

Een kleine Franse Louis XV boulle consoleklok met kwartierepetitie, Melot A Paris, circa 1750.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 14.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft blauwe Romeinse cijfers en is gesigneerd Melot A Paris. De fraaie ajour gezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers zijn van het fleur-de-lis type.

Het uurwerk

Het identiek gesigneerde platine uurwerk heeft fraaie pilaren met knoppen. Het wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een rolanker in combinatie met een slinger opgehangen aan een draad. De klok heeft kwartierrepetitie met trekopwinding. M.a.w. door aan een draad te trekken windt men een veertonnetje op dat dan de kwartierrepetitie laat draaien.

De kast

De kast is een heel fraai voorbeeld van de Lodewijk XV stijl ook wel aangeduidt met Rococo. De zeer bewegelijke lijnen en floraal gevormde monturen vormen een prachtig ontwerp. De kast is geheel gefineerd met schildpad en ingelegd met gegraveerd messing. Deze techniek wordt Boulle-techniek genoemd naar de uitvinder ervan; Charles-André Boulle. De kast wordt bekroond door een putto op een schelp waar omheen vier gevleugelde drakenkoppen zijn gemonteerd. De getailleerde kast heeft twee speelse draken op de zijkanten. Onder de wijzerplaat is een montuur met twee putti. Het geheel is geplaatst op gekrulde poten. De klok staat op de bijbehorende dubbelgebogen console. De klok en console zijn gesigneerd door de meubelmaker ANT FOULLET.

Afmetingen

(Hoogte) 73.5 cm (Breedte) 32 cm (Diepte) 17 cm
(Hoogte) 28.9 in (Breedte) 12.6 in (Diepte) 6.7 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Melot A Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top