Ga naar hoofdinhoud
English-mahogany-brass-marine-ships-chronometer-Barraud-Lund-London-Cornhill-precision-two day-

Een kleine Engelse mahonie 2-daagse chroometer, Barrauds & Lund London, circa 1840

Omschrijving

De wijzerplaat

De gegraveerde verzilverde messing wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uren. Onder de XII is de aparte secondewijzer genummerd met tientallen. Boven de VI is de gangreserve aangeduid op een zeldzame manier. Er is namelijk een venster aangebracht waarin met de woorden en cijfers; up, 6, 12, 18, 24, wind up, 36, 42, nearly down, down. Bij chronometers wordt de gangreserve meestal aangeduid d.m.v. een wijzer. Dit venster met de combinatie van uren en woorden is uniek voor Barraud (& Lund). De wijzerplaat is gesigneerd Barrauds & Lund, Cornhill London 2/707. De geblauwd stalen wijzers zijn van het ‘schoppen-type’. De eenvoudige licht geprofileerde lunet heeft bol glas met een facetgeslepen rand.

Het uurwerk

Het relatief plat uitgevoerde en kleine uurwerk wordt aangedreven door een veerton in combinatie met een snek en ketting. Ook is er ‘maintaining power’ dat er voor zorgt dat wanneer de chronometer wordt opgewonden, een hulpveer de aandrijving kortstondig overneemt. Hierdoor verliest de klok geen tijd omdat de aandrijving zou wegvallen tijdens het opwinden. De grote bi-metalen ‘split’ balans heeft tien stelschroeven en de balansas is gelagerd in een diamant. De balansveer is ‘helical’ dus gevormd als een cilinder. Het uurwerk heeft een vaste opwindknop met uitklapbare ‘vleugels’ die er voor zorgen dat men makkerlijker en met meer kracht kunt opwinden. Deze opwindinstallatie wordt vaak aangeduid met ‘Barraud patent fixed winding’ en is dan ook exclusief voor chronometers van Barraud (& Lund). Er is echter geen patent bekend voor deze installatie.

De kist

De drie-delige mahonie houten kist is voorzien van messing beslag en handvaten. Aan de voorzijde is een ivoren plaatje gemonteerd met het nummer 2/707. Het oude patina van het hout en het messing is prachtig bewaard gebleven.

Afmetingen

(Hoogte) 15 cm (Breedte) 14.5 cm (Diepte) 14.5 cm
(Hoogte) 5.9 in (Breedte) 5.7 in (Diepte) 5.7 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Barrauds & Lund

Neem contact met ons op

    Back To Top