Skip to content
small-antique-Austrian-Hungarian-Vienna-glazed-rosewood-neo-gothic-wall-regulator-clock-

Bekijk de video

Een kleine Oostenrijkse palissander wandklok, circa 1850.

Omschrijving

Weense regulateurs

Dit kleine klokje kan gerekend worden tot de Weense regulateurs. In het laatste kwart van de 18e eeuw ontstond er in Wenen en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk een traditie van wandklokken. Deze kenmerkt zich in slanke rechthoekige kasten met veel glaspanelen in combinatie met fijngebouwde goedlopende uurwerken. Het eerste type is de ‘Laterndluhr’ die opgevolgd wordt door de ‘Dachluhr’. Omdat de klokken meestal niet zijn uitgerust met compensatieslingers en dergelijke zijn het in strikte zin geen regulateurs. Maar de fraai en lichtgebouwde uurwerken lopen door de uitmuntende kwaliteit dermate goed dat deze groep toch met ‘regulateur’ wordt aangeduid. Na 1840 worden deze klokken wat meer geornamenteerd en bij deze klok is de invloed van de Neo Gotiek zichtbaar.

Vuurvergulde lunet

De 8.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers. Deze is gevat in een fraai gegoten en geciseleerde verguld bronzen lunet met bloemen. De wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Gewichtaandrijving

Het uurwerk hangt d.m.v. een soort bajonetsluiting aan vier messing poten aan de achterwand. Het heeft gewichtaandrijving en een gangduur van een week. Het kan niet te ver worden opgewonden door de begrenzing die het opwinden blokkeert na een aantal slagen. De klok heeft ankergang in combinatie met een separaat opgehangen slinger die een metalen slingerstaaf heeft wat een kwaliteitskenmerk is. Aan de gaffel zit de verstelbare fijnafstelling.

Strakke kast

De strakke palissander kast is versierd met floraal gesso ornamenten. Het uurwerk en slinger zijn mooi zichtbaar door de glaspanelen aan de voor- en zijkanten. De onderkant wordt fraai afgesloten door een open console met sierknop.

Afmetingen

(Hoogte) 69 cm, (Breedte) 18 cm, (Diepte) 9.5 cm.
(Hoogte) 27.1 in (Breedte) 7 in (Diepte) 8.5 in

Prijs

€ 8.500

Neem contact met ons op

    Back To Top