Skip to content
English-Adie-mahogany-marine-thermo-barometer-sympiesometer-mahogany-prenobscot-silvered-brass-plates-thermometer-

Een vroege Engelse mahonie Sympiesometer, circa 1840.

Omschrijving

Het verhaal

Een sympiesometer is een zogenaamde thermo-barometer. Het principe werd al eind 17e eeuw toegepast naar een idee van Hooke. Maar het was Adie die een sterk verbeterde versie patenteerde in 1818 waarvan dit een voorbeeld is. De sympiesometer werkt niet met een kwikbuis maar met een reservoir gevuld met waterstofgas en gekleurde amandelolie. Waterstof reageert heel gevoelig op zowel de luchtdruk als de temperatuur. Men kan als men de heersende temperatuur kent (d.m.v. een thermometer) het niveau gebruiken om de luchtdruk te meten. Door aan de zijkant de schaalplaat af te stellen aan de temperatuur kan men de luchtdruk aflezen. Door het handzame formaat en de fijngevoeligheid werden deze instrumenten vaak op schepen gebruikt. Ook deze Sympiesometer was in het bezit van een kapitein zoals de insriptie op de achterzijde bevestigt; ‘This belonged to Capt. L.P. Heald Rockport Maine.’ Ook heeft dit object toebehoord aan het Penobscot Marine Museum in Seasport Maine.

De schaalplaten

De gegraveerde verzilverde messing schaalplaten met inscriptie ‘IMPROVED SYMPIESOMETER’ en ‘repaired by C.H. & C. Cowland Sunderland’. De verschuifbare schaalplaat is verstelbaar met de messing knop aan de zijkant. Onder is een draaibare schijf die gebruikt wordt als tendenswijzer.

De kast

De rechthoekige kast is gemaakt van mahoniehout en heeft een facetgeslepen glazen paneel. Het hangt aan een messing plaatje met ophangoog. Op de rug is met inkt geschreven;’This belonged to Capt. L.P. Heald Rockport Maine.’ en er is een getypt label waarop staat; ‘Penobscot Marine Museum’.

Afmetingen

(Hoogte) 52 cm (inclusief ophangplaatje) (Breedte) 8 cm (Diepte) 3 cm
(Hoogte) 20.5 in (inclusief ophangplaatje) (Breedte) 3.1 cm (Diepte) 1.2 cm

Prijs

Verkocht

Signatuur

C.H. & C. Cowland Sunderland

Neem contact met ons op

    Back To Top