Skip to content
French-kingswood-ecclectic-gilt-bronze-sculptural-renaissance-planchon-antique-bracket-clock

Een zeldzame Franse rozenhouten console klok met vergulde monturen, Planchon circa 1890

Omschrijving

De wijzerplaat

De 22-cm doorsnee vergulde cijferring heeft geblauwd stalen Arabische cijfers en een zeer fijn ajour gezaagd centrum. De achterzijde is gesigneerd Planchon. De fraaie maar ongebruikelijk gevormde wijzers zijn van gepatineerd messing. Het geheel is geplaatst in een rechthoekig verguld en gegraveerd kader waar in de bovenhoeken eikenloof is aangebracht. Onder de cijferring is een fraai verguld ‘grottesk’ ornament geplaatst met een centrale cartouche met masqueron.

Het uurwerk

Het rechthoekige uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een Brocot-ankergang in combinatie met een slinger. De klok slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. zaagslagwerk.

De kast

De rozenhouten kast heeft een concaaf gebogen bekroning waarop een geprofileerde getoogde top met vergulde siervaas. Op de zijkanten van de bekroning zitten aan beide zijden fraaie griffioenen en aan de voorzijde een floraal ornament. In de geprofileerde fries is een vergulde sierlijst aangebracht met een lopende hond motief met op de hoeken rozetten. Centraal is een cartouche met guirlandes boven de wijzerplaat geplaatst. In het midden onder de cijferring is een catouche met de signatuur Planchon Palais Royal. De zijkanten zijn voorzien van vergelijkbare rechthoekige kaders als om de cijferring maar voorzien van rode stof. De fraai geprofileerde onderkant wordt gedragen door fraaie gevormde verguld bronzen poten.
Het geheel staat op een bijpassende console met vergelijkbare monturen waardoor het geheel nog monumentaler wordt.
De uitzonderlijke vorm van de kast, de scherpte van de profielen en de zeer fraai gegoten en geciseleerde monturen zijn allemaal bewijs van de grote aandacht die er besteed is aan deze klok.

Planchon

Matthieu Planchon was de zoon van Edouard Planchon een klokkenmaker afkomstig uit Bourges waar hij ook leerling bij was. In 1862 maakte hij een rondreis door Frankrijk waarbij hij werkte bij andere meesters. in 1865 ging hij werken bij de beroemde Robert Houdin en in 1868 bij Philippe. In 1870 werd hij zelfstandig en vestigde zich aan de quai des Morfondus. In 1880 staat hij geregistreerd in de Rue Vieille du Temple en in 1890 vestigt hij zich in de Galerie Montpensier bij het Palais Royal. Hij laat zich inspireren door Violet le Duc en werkte in de Neo Gotische stijl die toen in de mode was. Later ontwikkelde hij zijn eigen unieke stijl die geïnspireerd is op de Louis XIV, Louis XV en Louis XVI stijlen. Hij combineerde deze verschillende stijlen tot een eigen harmonieus geheel die bekend is geworden on der naam ‘Style Planchon’. Deze zeer gerenommeerde maker met zijn eigen stijl publiceerde meerdere boeken over de geschiedenis van klokken en horloges. ook schreef hij het retrospectief van een grote tentoonstelling in 1900. (lit. Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français pp. 525)

Afmetingen

(Hoogte) 122 cm (klok en console), (Breedte) 42 cm, (Diepte) 32 cm.
(Hoogte) 48 in (klok en console) (Breedte) 16.5 in (Diepte) 12.6 in

Prijs

€ 14.000

Signatuur

Planchon

Neem contact met ons op

    Back To Top