Ga naar hoofdinhoud
Dutch-Fromanteel-antique clock-longcase-striking-Amsterdam-carving

Een zeldzame Hollandse notenhouten staande klok Fromanteel Amsterdam, circa 1690

Omschrijving

De wijzerplaat

De 27,3-cm vierkante messing wijzerplaat is overtrokken met fluweel. Hierop is een verzilverde en gegraveerde cijferring gemonteerd met Romeinse cijfers en is gesigneerd Fromanteel Amsterdam. De zeer fraai ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn van het taartschep-type en de wekkerschijf is verzilverd en gegraveerd. Verder zijn er vensters voor datum en dag van de week en er is een secondewijzer. In de hoeken zijn zeer fraai gegoten en geciseleerde hoekstukjes met cherubijnen.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee gewichten en heeft een gangduur van acht dagen. De prachtig gedraaide pilaren zijn ‘gelatchet’ wat een kenmerk is voor vroege tafel- en staande klokken. Het uurwerk wordt gereguleerd door middel van een ankergang in combinatie met een secondeslinger. De klok slaat de hele en halve uren voluit op twee alternerende bellen, wat we aanduiden met Hollandse halfuurslag. Wekkerwerk op de grote bel.

De notenhouten kast

De kast bestaat uit eikenhout dat is gefineerd met notenhout. De vierkante kap heeft geslingerde zuilen op de hoeken en wordt bekroond door zeer fraai floraal snijwerk. Verder is vergelijkbaar snijwerk aan de zijkanten van de kap en rondom het slingervenster in de rechthoekige deur die omlijst met een fijne profiellijst. De vierkante voet staat op kleine bolpootjes.

 

Afmetingen

(Hoogte) 223 cm. (Breedte) 53 cm. (Diepte) 30 cm.
(Hoogte) 87.8 in (Breedte) 20.8 in (Diepte) 11.8 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Fromanteel Amsterdam

Neem contact met ons op

    Back To Top